Патенти на корисну модель
13.11.2018
Кафедра товарознавства, торговельного підприємництва та експертизи товарів ННІТОТТ отримала патенти України на корисну модель.
На сучасному етапі розвитку суспільства важливими проблемами залишаються якість та безпечність харчових продуктів і продовольчої сировини з урахуванням відповідного регулювання з боку держави, формування ринку відповідних груп продовольчих товарів, у тому числі групового і внутрішньо-групового асортименту. Особливе місце займає органічна продукція, частка якої в нашій країні поступово зростає і сприяє розширенню торговельної мережі, вимагає пошуку систем ідентифікації відповідних продуктів, обґрунтування систем підбору цільових маркерів і їх визначення, забезпечення належних умов і дотримання термінів зберігання, виключення фальсифікації і погіршення якості. Фахівці товарознавчих спеціальностей повинні вміти оцінити споживчі переваги еко-продукції, підібрати або виділити вагомі аргументи в її перевагах над традиційними харчовими продуктами.
Зусилля фахівців мають бути направлені на пошук інноваційних спрямувань поліпшення рецептурного складу, удосконалення технології виробництва, розширення асортименту харчових продуктів підвищеної харчової і біологічної цінності, особливо цільового й оздоровчого призначення.
З цією метою студенти і науковці кафедри товарознавства, торговельного підприємництва та експертизи товарів навчально-наукового інституту торгівлі, обслуговуючих технологій та туризму, згідно напрямів комплексної наукової теми кафедри для розширення асортименту вітчизняної продукції, продовжують розробки нових видів продуктів цільового призначення з використанням нетрадиційної сировини рослинного походження з підвищеним вмістом антиоксидантів, вітамінів, мінералів та інших цінних біологічно активних речовин.
Як результат, у 2018 р. кафедрою отримані патенти України на корисну модель:
- патент України на корисну модель № 127935 Україна, МПК, А23Q 3/36 (2006.01), «Цукерки для спортсменів «Олімп»;
- патент України на корисну модель № 127936 Україна, МПК, А23L (2006.01), Функціональна композиція «Олімп» для спеціальних харчових продуктів (для спортсменів).
Практичне значення розробок важливе для забезпечення якості та безпеки у сфері спортивного харчування. На основі сучасних положень нутриціології та особливостей харчування спортсменів, за допомогою методів математичного моделювання, враховуючи результати експериментальних досліджень розроблено і науково обґрунтовано рецептурний склад нових видів продуктів для спортсменів.
За інформацією ІТОТТ