Луганський національний університет імені Тараса Шевченка

Участь у проекті

Завідувач кафедри географії факультету природничих наук І.Г.Мельник взяла участь у проекті «Інноваційний університет і лідерство. Фаза III: інновації і відносини з оточенням».

Запорукою успішного розвитку вищого навчального закладу є активна громадська діяльність колективу викладачів та студентів. Науковці нашого університету зажди активно долучаються до акцій,  спрямованих на розвиток освітніх технологій. Про участь у проекті «Інноваційний університет і лідерство. Фаза III: інновації і відносини з оточенням» розповіла завідувач кафедри географії, кандидат географічних наук І.Г. Мельник.

  • Ірино Геннадіївно, якою є головна мета проекту, хто долучився до участі у ньому?

Головна мета проекту – підготовка академічних лідерів, які мають бажання і здатні впроваджувати інноваційні освітні та управлінські технології у практики української вищої школи. Проект реалізується за підтримки Міністерства науки і вищої освіти Республіки Польща, Міністерства закордонних справ Республіки Польща, Міністерства освіти і науки України та під почесним патронатом Фундації польських ректорів – Інституту суспільства знань.

До участі у проекті на конкурсній основі були запрошені кандидати (25 осіб), які знаходяться на третіх – четвертих позиціях в академічній ієрархії своїх університетів. Фактично група учасників складалась з представників всіх (за винятком АР Крим та Львівської області) регіонів України. Перша частина цього проекту – навчальна – проходила з 8 жовтня по 4 листопада 2017 р. у Польщі, на базі двох найпотужніших польських університетів – Варшавського (UW) та Ягеллонського (м. Краків).

  • Наскільки проект є пізнавальним та корисним для саморозвитку?

Для нас були організовані інтенсивні тренінги, під час яких польські колеги ділились досвідом управління та впровадження інновацій у своїх університетах, відповідали на численні запитання, відверто говорили про наявні проблеми в своїх закладах.

Крім того, були організовані зустрічі та консультації для надання учасникам інформаційної підтримки у підготовці мікропроектів, що мають бути презентовані організаторам проекту у травні 2018 р.

Польська сторона підготувала цікаві екскурсії, які відповідали меті проекту. Ми побували в музеї (Collegium Majus), новому Кампусі та бібліотеці Ягеллонського університету (остання нараховує понад 3 млн. екземплярів книжок), відвідали Центр біотехнологій, Цeнтр промeнeвих досліджeнь Solaris (адронний колайдeр), Інститут пам’яті народової.

  • Які результати участі у проекті?

Проект тільки розпочався. Попереду робота над власним мікропроектом, про що планую звітувати пізніше. Перебування у Польщі та ознайомлення з досвідом Варшавського та Ягеллонського університетів справило велике враження. Організатори так підібрали теми тренінгів, що у нас сформувалося системне бачення організації вищої освіти у Польщі.

Більше того, нас ознайомили з інноваційними підходами в організації системи фінансування університетів та їх структурних підрозділів, формуванні стратегії університету, забезпеченні якості освіти, організації студентського самоврядування.

  • Які Ваші враження та очікування від подальшої роботи?

Вразив професіоналізм польських колег та високий рівень організації проекту. Це дало можливість порівняти польську та українську системи вищої освіти, виявити наші прорахунки, проблеми.

На відміну від українських університетів, польські мають дійсно високий рівень автономізації, майже досконалу систему фінансування освіти та науки, кращу матеріальну базу, прозорі та ефективні механізми оплати праці викладачів. Велика увага приділяється академічній мобільності професорсько-викладацького складу та студентів, відкриттю англомовних освітніх програм та ін.

Не можу не сказати про чудову нагоду ближче познайомитись з Польщею, її культурою, двома прекрасними містами – Варшавою і Краковом, що постійно «сперечаються» між собою за право лідерства та столичні функції.

Дуже вдячна організаторам проекту, а особливо куратору проекту з боку України – професору Тарасу Володимировичу Фінікову, а також представникам приймаючої сторони – професору Роберту Сухарські (UW) та професору Богдану Шляхті (UJ).

Олег Черниш, прес-центр
ЛНУ імені Тараса Шевченка

© Луганський національний університет імені Тараса Шевченка, 2007-2024