Луганський національний університет імені Тараса Шевченка

Повернення на Батьківщину Олександра Олеся

Нещодавно в університеті відбувся захід з символічною назвою «Повернення на Батьківщину Олександра Олеся».

Метою проведення літературного вечора стало вшанування пам’яті українського митця, патріота своєї країни Олександра Олеся.

Учасниками заходу у приміщенні наукової бібліотеки університету були студенти факультету української філології та соціальних комунікацій. Послухати поезію поета Розстріляного відродження прийшли й студенти інших структурних підрозділів університету.

Декан факультету Тетяна Степанівна Пінчук як автор сценарію під час вступної промови наголосила на важливій ролі митця для розвитку українського суспільства. Олександр Олесь жив в ім’я своєї Батьківщини, творив заради неї, своїм життям та своєю творчістю неодноразово стверджував думку про те, що українці – нація талановита, багата на людей непересічної сили, твори яких своєю глибиною сягатимуть рівня загальноєвропейського.

Учасникам і організаторам заходу вдалося зробити літературний вечір максимально інформативним та корисним для слухачів. Студенти читали вірші письменника, переглядали сторінки біографії. Цікавим доповненням стала презентація. Особливу увагу було приділено фактам гучної історії довкола перепоховання останків відомого українського поета та його дружини з Ольшанського цвинтаря в Празі на Лук’янівському цвинтарі в Києві. Ця подія мала велике значення для людей, яким не байдужа Батьківщина, українська історія і культура.

Літературний вечір було проведено у роковини від дня народження Олександра Олеся, життєвий і творчий шлях якого був наповненим болем за рідну країну. Серцем, душею та творчістю поет прагнув бути поруч з рідним народом, творити та жити заради процвітання своєї Батьківщини. І тільки через 73 роки він зміг повернутися на свою Батьківщину – таку жадану для нього ще за життя та віднайдену ним лише після смерті.

За інформацією ФУФСК

© Луганський національний університет імені Тараса Шевченка, 2007-2024