Луганський національний університет імені Тараса Шевченка

Студенти на Закарпатті

Студенти нашого університету побували на Закарпатті.

У межах реалізації угоди про співпрацю між Ужгородським національним університетом та Луганським національним університетом імені Тараса Шевченка на початку червня семеро студентів інституту історії, міжнародних відносин і соціально-політичних наук та факультету української філології і соціальних комунікацій відвідали Ужгород. Поїздку було організовано за ініціативи доцента кафедри української філології та загального мовознавства В. Лєснової й доцента кафедри всесвітньої історії та міжнародних відносин О. Набоки та за підтримки ректорату Ужгородського національного університету.

Програма перебування в Закарпатті була насиченою різноманітними заходами. Так, студенти зустрілися з викладачами УжНУ. Доктор історичних наук, професор Ігор Тодоров розповів про геополітику України, поділився міркуваннями щодо вступу України до НАТО. Після лекції завідувач кафедри міжнародних студій та суспільних комунікацій УжНУ Сергій Устич і доцент кафедри всесвітньої історії та міжнародних відносин ЛНУ імені Тараса Шевченка Олександр Набока визначили можливі напрями подальшої співпраці.

Не менш цікавим був ще один захід – Євгенія Напуда, завідувачка сектору обслуговування Закарпатської обласної універсальної бібліотеки імені Ф. Потушняка, та Олександр Набока влаштували поетичний вечір дружби, під час якого будували культурні мости: студенти ЛНУ та молоді письменники Закарпаття за круглим столом, передаючи естафету один одному, читали власні твори. Закарпатську поезію представили Мар’яна Ничка, Євгенія Напуда, Торі Ром, Антоніна Корнута. У цих авторок різна тематика творів, але об’єднує їх те, що в поезію вони вкладають душу. Дещо здивував контраст творів Василя Лавера, який майстерно поєднує комедійність і сум. Олексій Тростянський вразив майстерністю влучно підбирати слова, щоб якомога точніше описати історію місцевого жебрака. Не залишили байдужими присутніх вірші луганських студенток Анастасії Руднєвої, Карини Костенко та Яни Вороніної. Ця зустріч стала початком дружби літераторів, і, як переконані організатори, у майбутньому вони ще зможуть реалізувати цікаві спільні культурні проекти.

Ще однією пам’ятною подією стала зустріч з Олександром Дзембасом – археологом, методистом Закарпатського центру туризму, краєзнавства, екскурсій і спорту учнівської молоді. Він провів чудову екскурсію Невицьким замком, розповідаючи про його історію, про різні здогадки щодо того що, де, як і коли знаходили археологи, як розвивалися події навколо замку протягом століть, у які часи він набував розквіту, а коли занепадав, а також про те, як проходили археологічні роботи, що вдалося дізнатися й чому багато інформації ще залишається невідомою.

Студенти побачили не лише Ужгород, цікаву екскурсію яку влаштували для них студенти УжНУ в перший день їхнього перебування там, а й Мукачево, яке вразило архітектурою й мальовничими пейзажами; найяскравіші враження залишилися від відвідин Мукачевського замку.

Цікавими були й прогулянки Києвом, які студенти встигли здійснити між поїздами. Андріївський спуск, Пейзажна алея, Володимирський собор, Золоті ворота, парк Шевченка, Києво-Печерська лавра, Маріїнський парк, Хрещатик і Поділ – це далеко не повний перелік тих місць, які вони відвідали. Приємним сюрпризом стала затишна книгарня „Моя книжкова полиця” на Пушкінській, де вони не лише придбали нові книжки, а й випили кави та приємно поспілкувалися.

Ця подорож принесла молоді море позитивних вражень, дозволила доторкнутися до історії й сучасності мальовничого краю, а літераторів надихнула на написання нових творів.

За інформацією Олени Смитаніної, студентки ФУФСК
і Євгенії Шевцової, студентки НН ІІМВСПН

© Луганський національний університет імені Тараса Шевченка, 2007-2024