Луганський національний університет імені Тараса Шевченка

Мікросвіт крізь мікроскоп

На кафедрі «Лабораторна діагностика» студенти вивчають мікросвіт крізь навчальний цифровий мікроскоп.

Мікросвіт вражає своєю фантастичністю та казковістю. Все, до чого ми звикли у звичайному світі людини, повністю переходить в іншу реальність мікросвіту з абсолютно новими законами, можливостями та формами існування. В цьому світі лише одна маленька клітина може бути цілим організмом, який самостійно рухається, харчується, розрізняє світло та тінь, розмножується, а може бути навпаки – коли декілька тисяч одноклітинних організмів живуть колонією та існують як один організм. В таких колоніях кожна клітина є окремим організмом, але виконує свою специфічну функцію: розмноження, харчування або забезпечення поділу колонії. 

Спостерігаючи це, починаєш розуміти деякі біологічні феномени – утворення багатоклітинних організмів через спеціалізацію клітин у колоніях, що дає уявлення про те, який наш світ давній та яким він був іншим на початку зародження життя. І вже все те космічне різноманіття мікросвіту стає зрозумілим, але абсолютно неосяжним. Уявіть – одних тільки нових видів комах науковцями щорічно описується до 7,5 тис., а загальна їхня кількість складає близько шести мільйонів видів. Це у сто разів більше, ніж видів риб, плазунів, рептилій, птахів та ссавців разом узятих – їх тільки 60 тис. видів.

Ще більше вражають біологічні форми та фізіологія мікросвіту. Очі звичайного комара складаються з сотень маленьких світлочутливих елементів (оматидіїв), які здатні бачити в ультрафіолетовому спектрі, розрізняють миготіння до 300 Гц (у порівнянні з людиною, яка може розрізняти тільки 50 Гц) і навіть можуть визначати напрям поляризації лінійно-поляризованого світла. 

Ірреальність мікросвіту, що успішно може позмагатися з високобюджетними науково-фантастичними голлівудськими фільмами, є невичерпним джерелом натхнення до наукового пошуку та пізнання, всього того, що ми об’єднуємо в одне просте і велике поняття – БІОЛОГІЯ – наука про наш загадковий світ життя. І якщо читач уважно подивиться на фото, зроблені нашими студентами, то він зможе впевнено відповісти навіть на міфічне питання: «Коли цвіте папороть?».

© Луганський національний університет імені Тараса Шевченка, 2007-2024