Луганський національний університет імені Тараса Шевченка

Навчання майбутніх лабораторних діагностів

У Старобільську організовано навчання майбутніх лабораторних діагностів Луганського національного університету імені Тараса Шевченка.

Вимушена евакуація вишу, нажаль, призвела, до часткової втрати матеріальної бази, необхідної для забезпечення навчального процесу. Зовні здавалося, що наявність дефіциту в усьому, від аудиторного фонду та обладнання до найдрібніших речей – лабораторної посуди, біохімічних реактивів, звичайної оргтехніки тощо, призвели до уявного відчуття загрози існування самого університету. Тому в нових реаліях колектив університету змушений був оперативно перебудовувати навчальний процес. За короткий проміжок часу були скоординовані дії викладачів і студентів, які знаходилися у різних населених пунктах, надані роз’яснення щодо організації навчання, підготовлені гуртожитки для проживання студентів.

Основною проблемою на кафедрі лабораторної діагностики стала відсутність клінічних баз та лабораторій необхідних для стаціонарного навчання студентів. При цьому проведення практичних занять в умовах клініки суттєво покращує якість медичної освіти, адаптує студентів до роботи в умовах сучасного медичного закладу, а також сприяє формуванню професійних навичок майбутнього лікаря-лаборанта. У вирішення цієї проблеми неоцінимий вклад внесли керівники медичних закладів м. Старобільську. Результатом співпраці стала організація навчального процесу на базі районних і міських медичних закладів. Зокрема на базі спеціалізованих відділень хірургії та кардіоневрології районної міської лікарні було організовано викладання предметів «Хірургія з доглядом за хворими», «Нервові та психічні захворювання», на базі поліклініки – терапії, гінекології та акушерства.

Завдяки співпраці з закладами судово-медичної та патолого-анатомічної експертизи було організовано викладання патологічної анатомії з секційним курсом та клінічної патогістології. Під керівництвом досвідчених співробітників студенти досліджували макро- та мікроструктуру органів і тканин при різних патологічних процесах, відпрацьовували техніку та методику виготовлення гістологічних препаратів.

Дисципліни мікробіологічного спрямування частково проводилися на базі хіміко-мікробіологічної лабораторії ліцею, що входить до складу університету. В умовах навчальної лабораторії студенти оволоділи методиками виготовлення мазків, нативних та зафарбованих препаратів, посіву матеріалу на щільне живильне середовище у чашках Петрі, мікроскопії мікроорганізмів різних груп тощо.

Результатом ефективної організації стаціонарного навчального процесу стали високі оцінки, що були отримані студентами за результатами першого семестру.

З побажаннями творчих та наукових успіхів,
колектив кафедри лабораторної діагностики
факультету природничих наук ЛНУ імені Тараса Шевченка!

Більше інформації, фото- та відеозвітів про життя факультету природничих наук та кафедри лабораторної діагностики Ви зможете знайти на наших сторінках у соцмережах: https://vk.com/fpn_lnu та https://vk.com/ld_lnu. З усіх питань звертатися за адресою: labexp@mail.ru.

© Луганський національний університет імені Тараса Шевченка, 2007-2024