Луганський національний університет імені Тараса Шевченка

Регіональна виставка

У ЛНУ імені Тараса Шевченка завершилась регіональна виставка «Сучасні заклади освіти – 2017».

Регіональна виставка «Сучасні заклади освіти – 2017» об’єднала районну педагогічну спільноту, яка спрямувала свої зусилля задля підвищення якості освіти та зміцнення співпраці між навчальними закладами. На заході були продемонстровані найпомітніші інновації, які створюють передумови для значних досягнень у сфері технологій.

23 лютого свої досягнення та розробки презентували дошкільні навчальні заклади Старобільщини. Вихователі вражали своєї досвідченістю, активністю, результатами творчої діяльності.

На початку заходу гостей привітали завідуючий методичним кабінетом відділу освіти Старобільської районної державної адміністрації Н.М. Сопільник та викладач кафедри дошкільної та початкової освіти ЛНУ імені Тараса Шевченка Г.П. Зажарська. Освітяни побажали творчих успіхів та натхнення вихователям і підкреслили, що діяльність дитячих навчальних закладів є унікальною та цікавою для вивчення.

Екологічне виховання на Старобільщині є одним із основних напрямів роботи в дошкільному навчальному закладі № 3 «Дзвіночок». На території садочка розташовані макет українського подвір’я, ставок та метеомайданчик, на якому діти здобувають теоретичні основи та практичні навички спостереження за природними явищами.

Особливо актуальним у сучасних реаліях є виховання толерантності та  вироблення у дітей навичок роботи у групі. Старобільський комунальний дошкільний навчальний заклад № 8 «Джерельце» реалізує проектну діяльність «Культура добросусідства», що дозволяє виховати у дітлахів повагу до культур інших народів та сформувати навички подолання конфліктів.

Співпраці з батьками приділяють особливу увагу вихователі дошкільного навчального закладу № 2 «Орля». Взаємодія з родинами дітей розпочалася з організації фестивалю батьківських театрів – свята, в якому брали участь виключно батьки, а дітлахи були зацікавленими глядачами. Цей захід об’єднав вихователів і батьків, які відчули  складнощі педагогічної роботи. Цього року  запланований ляльковий театр казок, який продовжить традиції, започатковані у навчальному закладі. Велику увагу приділяють педагоги й морально-етичному та національно-патріотичному вихованню, формуючи у дітей любов до своєї держави та почуття гордості за її досягнення.

Виховання соціальної та фінансової грамотності є важливим завданням діяльності Старобільського комунального дошкільного навчального закладу комбінованого типу «Сонячний». На реалізацію цієї мети спрямована програма «Афлатот», яка передбачає формування навичок підприємницької діяльності за допомогою ігрової форми. Прогнозуючи можливі труднощі, з якими пов’язаний початок відвідування дитячого садка, вихователі закладу впроваджують у практику розроблену проектну діяльність по адаптації дітей раннього віку до умов ДНЗ.

Цікавою та інноваційною є організація роботи дитячого навчального закладу № 4 «Теремок». Вихователі садка постійно вдосконалюють професійні навички, використовуючи у своїй діяльності міжнародний досвід роботи. За підтримки міжнародного фонду «Крок за кроком», педагоги використовують у роботі  ляльку-персону, яка є уособленням живої особистості з власними актуальними проблемами. Під час занять з дітьми, вихователі за допомогою ляльки-персони акцентують увагу вихованців на проблемних питаннях, які діти самостійно повинні вирішити. Окрім цього для маленьких дослідників організовано заняття з народознавства у міні-музеї, відкриття якого стало важливою подією для дитячого навчального закладу.

Зустріч освітян з навчальних закладів, пошук ефективних шляхів підвищення якості освіти, обмін досвідом, прогресивними педагогічними технологіями та надбаннями наукової співпраці сприяють підвищенню рівня якості освіти та входженню її партнера у європейське співтовариство.

Олег Черниш, прес-центр

ЛНУ імені Тараса Шевченка

© Луганський національний університет імені Тараса Шевченка, 2007-2024