Луганський національний університет імені Тараса Шевченка

„Активні Громадяниˮ

Викладачі і студенти університету взяли участь у Пітчингу проектів у межах програми „Активні Громадяниˮ.

„Думай глобально, дій локальноˮ – цей девіз згуртовує активних громадян з різних куточків України в спільних справах.

13 – 17 лютого в Києві відбувся Пітчинг проектів у межах програми „Активні Громадяниˮ за підтримки Британської Ради та Координаційного центру переміщених ВНЗ. 54 учасники – студенти та викладачі вишів – ділилися досвідом, радилися з фасилітаторами, вчились один в одного. Проблеми дійсно глобальні: як зробити наше життя комфортним для всіх, як наситити його цікавими подіями, що таке неформальна освіта і як її впровадити в університеті, чи можна запобігти хворобам і що для цього треба зробити, – це далеко не повний перелік тем, які обговорювали. Але це була не просто балаканина. Адже на те ми й активні громадяни, щоб діяти, втілювати мрії в життя, тому було представлено 35 проектів соціальної дії, покликані вирішити одну з проблем у конкретному місті, селищі, університеті.

Серед учасників Пітчингу були й представники нашого університету – команда однодумців: студенти факультету української філології Анастасія Юник та Андрій Гойденко, інженер-програміст навчально-методичного відділу Владислав Тєтєрєв, студент інституту торгівлі, обслуговуючих технологій і туризму Владислав Ігошин, викладачі Ліна Бондаренко та Валентина Лєснова.

Ми визначали індикатори успіху й цільову аудиторію. Розраховували бюджет і стрибали на одній нозі, щоб зрозуміти, що не можна недооцінювати власні сили. Намагалися вкласти наші презентації рівно в три хвилини. Вчилися говорити так, щоб нас почули та зрозуміли. Вдруге, вп’яте і вдесяте переписували мету, щоб дібрати найточніші формулювання. Найкращим у всьому цьому було те, що працювали в КОМАНДІ!

Шкода, звичайно, що цього разу наші проекти не перемогли. Але упродовж п’ятьох днів ми заряджалися надзвичайною енергетикою! Ми почули слова підтримки не лише від фасилітаторів, у яких багато чому навчилися, а й від Надзвичайного та Повноважного Посла Великої Британії в Україні Джудіт Гоф, Міністра освіти і науки України Лілії Гриневич, Заступника міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Гергія Туки, директора Британської Ради в Україні Саймона Вільямса.

news_feb_2017_21_2_5

Але мусимо зрозуміти: ніхто нічого не зробить за нас. Тож до роботи, друзі! Рухаймось до мети разом!

За інформацією Валентини Лєснової,
доцента кафедри української філології
та загального мовознавства

© Луганський національний університет імені Тараса Шевченка, 2007-2024