Луганський національний університет імені Тараса Шевченка

Студентська конференція

У Навчально-науковому інституті фізичного виховання і спорту ЛНУ пройшла студентська конференція, присвячена онкологічним захворюванням.

Щорічно 4 лютого в усьому світі відзначається Всесвітній день боротьби проти раку, метою якого є підвищення обізнаності про рак, привернення уваги до запобігання, виявлення та лікування цього захворювання. Девізом Всесвітнього дня боротьби проти раку стало гасло «Ми можемо. Я можу».

Навчально-науковий інститут фізичного виховання і спорту також приєднався до цієї всесвітньої ініціативі. Напередодні 4 лютого студентами спеціальностей «Фізична реабілітація» і «Здоров’я людини» була організована та проведена студентська конференція присвячена онкологічним захворюванням.

Перед початком заходу з вітальним словом до учасників конференції звернулись директор Навчально-наукового інституту фізичного виховання і спорту Ю. М. Полулященко та завідувач кафедри фізичної реабілітації та здоров’я людини О. О. Виноградов.

Під час основної частини конференції були представлені такі доповіді:

  • «Статистика онкологічних захворювань в Україні» (Рижкова Валерія, студентка ІІ курсу спец. «Здоров’я людини»);
  • «Етіологія і патогенез онкологічних захворювань» (Виноградов О. О., завідувач кафедри фізичної реабілітації та здоров’я людини);
  • «Профілактика раку» (Лапенко Аліна, студентка ІІІ курсу спец. «Здоров’я людини»);
  • «Онкологічні захворювання у дітей та їх профілактика» (Менжинська Поліна, студентка ІІ курсу спец. «Здоров’я людини»).

Доповідачі звернули увагу присутніх на те, що в Україні щорічно реєструється понад 160 тис. нових випадків раку, а смертність від цієї патології займає друге місце після серцево-судинних захворювань. При цьому близько 75% усіх злоякісних пухлин можна запобігти. Попереджують виникнення раку здорове харчування та регулярна фізична активність. До факторів ризику виникнення раку, яких можна запобігти, відносять паління, вживання канцерогенних продуктів, ультрафіолетові проміні, зловживання алкоголем, малорухливий спосіб життя тощо. Також лікарі наполягають на регулярному профілактичному обстеженні – адже на ранніх стадіях рак виліковний в 95% випадках.

© Луганський національний університет імені Тараса Шевченка, 2007-2024