Луганський національний університет імені Тараса Шевченка

У ЛНР студенти отримали перші дипломи про освіту

Студенти аграрного університету самопроголошеної Луганської народної республіки отримали перші дипломи про освіту, а точніше їх копії.

Нагадаємо, що студентів, які по волі випадку залишились навчатися у Луганську, протягом першого навчального семестру так званий міністр освіти ЛНР постійно годувала різними обіцянками щодо дипломів. Так, спочатку були обіцяні дипломи російського зразку, потім ЛНРівські, які начебто будуть визнаватися у всьому СНД, а пізніше і подвійні дипломи та ін. На цьому тижні дипломна епопея, нарешті, завершилась.

Першими дипломи про освіту отримали студенти аграрного університету. Випускникам видали не дипломи, а так звані копії документів про освіту. Щоб зрозуміти, що ці документи не мають юридичної сили, не потрібно бути правознавцем. Заповнені ці документи від руки на папері другорядного ґатунку. Особливу увагу привертає печатка, на якій хоча й написано Україна, однак вона застосовується для внутрішнього документообігу. На університетській печатці обов’язково повинен бути герб України та номер ЄДРПОУ.

Ми вкотре наголошуємо, що студентів у Луганську свідомо вводять в оману. Документи про освіту такого зразка не будуть визнавати ані в Росії, ані у країнах СНД. Риторика щодо російських дипломів є окозамилюванням, адже існують дипломи конкретних російських вишів. І ще. Треба розуміти, що підкріплювати такі папери дипломом державного зразку жоден поважаючий себе виш Росії не буде. Окрім того, справжнім освітянам цілком зрозуміло, що у кожного російського вишу є певний ліцензований обсяг. У Російській Федерації є чіткі правила оформлення документів про освіту. Тому, навіть при бажанні певного вищого навчального закладу, неможливо випустити студентам ЛНР дипломи зразку РФ.

У першу чергу, самим студентам, нарешті, слід визначитись, які документи про освіту вони бажають отримати, а головне – з якою метою були витрачені попередні роки навчання. Слід також замислитись, навіщо взагалі ЛНР чи ДНР спеціалісти з вищою освітою.

Ректорат Луганського національного університету імені Тараса Шевченка повідомляє, що до кінця тижня буде відрахована перша партія студентів, які продовжили навчання у Луганську. Списки цих студентів будуть оприлюднені у ЗМІ. Це означає, що бюджетники втратять можливість безкоштовного навчання та отримання стипендії, а контрактники змушені будуть платити за поновлення, під час якого їм буде переглянутий контракт у бік здороження вартості навчання.

news_des19_14

© Луганський національний університет імені Тараса Шевченка, 2007-2024