Луганський національний університет імені Тараса Шевченка

Гостьова лекція: кризовий екологічний менеджмент

На кафедрі садово-паркового господарства відбулася гостьова лекція для здобувачів за ОП Екологія та ОП Садово-паркове господарство.

Викладачі та здобувачі за ОП Екологія та ОП Садово-паркове господарство відвідали гостьову лекцію «Кризовий екологічний менеджмент як невід’ємний елемент екологічної політики у воєнний і повоєнний періоди.»

Спікером виступила Людмила РАЙЧУК,  кандидат сільськогосподарських наук, старший дослідник, завідувач відділу Інституту агроекології і природокористування НААН, стипендіат програми Фулбрайта (FRDP) у 2023-2024 рр. У зустрічі взяли участь гарант ОП Екологія, бакалаврського рівня, директор ННІ ПАН Наталія МАЦАЙ, гарант ОП Екологія магістерського рівня, доцент кафедри садово-паркового господарства та екології Ірина КИРПИЧОВА, завідувач кафедри садово-паркового господарства та екології Ірина КРАВЕЦЬ, старший викладач кафедри садово-паркового господарства та екології Катерина БЕРЕЗЕНКО. Лекція привернула увагу учасників до актуальних викликів, пов’язаних із забезпеченням екологічної безпеки в умовах воєнних дій та їх наслідків. Людмила РАЙЧУК поділилася своїм досвідом у дослідженні стратегій реалізації екологічного менеджменту під час кризи, а також підкреслила важливість інтеграції таких підходів у національну екологічну політику для відновлення природних систем у постконфліктний період. Спікер не лише розкрила аспекти кризового екологічного менеджменту, але й показала, як ці концепції можуть бути інтегровані у практичне управління екосистемами в умовах надзвичайних ситуацій. Здобувачі отримали можливість дізнатися про міжнародний досвід та сучасні підходи до кризового менеджменту, а також задати питання щодо конкретних аспектів реалізації екологічних стратегій в Україні.

Учасники зустрічі відзначили важливість теми, оскільки в умовах воєнного конфлікту та його наслідків екологічний менеджмент стає не лише частиною національної політики, а й інструментом відновлення природного середовища та забезпечення стійкості екосистем. Здобувачі підкреслили, що лекція дала їм нові перспективи для розуміння екологічних проблем і допоможе у подальшому професійному розвитку.

Лекція стала корисним доповненням таких освітніх компонентів з ОП підготовки фахівців-екологів як екологічний менеджмент і аудит, міжнародна екологічна політика, екологічна безпека, стратегія сталого розвитку. Лекція також була корисною для фахівців садово-паркового господарства, оскільки охопила низку аспектів, які безпосередньо стосуються їх професійної діяльності, таких як менеджмент у садово-парковому господарстві, управління зеленими зонами в кризових умовах. Крім того, ця зустріч також сприяла розвитку softskills студентів, що є важливим аспектом їхньої професійної підготовки. Зокрема, вона допомогла вдосконалити такі навички: критичне мислення та комунікативні навички. Лекція стала не лише джерелом нових знань, але й платформою для розвитку важливих особистісних якостей, необхідних для успішної професійної діяльності.

Щиро вдячні пані Людмилі за змістовну та цікаву зустріч та сподіваємося на подальшу результативну співпрацю!

 

Кафедра садово-паркового господарства та екології

© Луганський національний університет імені Тараса Шевченка, 2007-2024