Луганський національний університет імені Тараса Шевченка

Школа молодого соціолога

Здобувачі освіти спеціальності “Соціологія” та викладачі кафедри філософії та соціології взяли участь у роботі Школи молодого соціолога “Український соціолог в Європі та Америці”

З 30 вересня по 4 жовтня 2024 року здобувачі освіти першого (бакалаврського) та другого (магістерського) рівнів освіти спеціальності 054 «Соціологія» та викладачі кафедри філософії та соціології навчально-наукового інституту соціальних і гуманітарних наук долучилися до роботи Школи молодого соціолога «Український соціолог в Європі та Америці». 

Захід  став чудовим подарунком до професійного свята соціологів – Дня соціолога, який святкується 1 жовтня. 

Школа відбувалася у режимі онлайн, щодо зволило об’єднати аудиторію з різних куточків України та світу.

Організаторами Школи виступили Соціологічна асоціація України, Харківське відділення Соціологічної асоціації України, Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, соціологічний факультет та кафедра соціології. В цьому році приєднатися до роботи Школи могли не тільки молоді соціологи, але й всі бажаючі. Учасники заходу мали можливість взяти участь у майстер-класах від провідних українських науковців, які  наразі знаходяться у країнах Європи та Америки, включені у дослідницькі проєкти в цих країнах і можуть познайомити  з дослідницькими практиками країн Заходу.

Так, Олександра Дейнеко провела майстер-клас на тему: «Дослідження як інструмент посилення демократії у суспільстві добробуту: норвезький досвід для України». Учасники дізналися про особливості соціологічних досліджень у Норвегії та їх вплив на розвиток демократичних процесів у країні.

Ольга Філіппова розповіла про «Соціально-гуманітарні дослідження у Фінляндії: (пост)імперська спадщина та виклики сучасної геополітики», підкресливши значення історичних контекстів у сучасних соціологічних дослідженнях.

Оксана Личковська провела майстер-клас на тему «Традиційні соціологічні методології та їхнє нове життя: як вивчають соціально-культурні феномени, що набувають унікальності у французькому соціальному контексті». Аудиторія познайомилась і обговорила соціологічну інтерпретацією феномену “бобо” у французькій теорії соціології.

Віра Кутирьова представила дослідження на тему: «”I am home, wherever I may roam”: соціологічні дослідження проблем інтеграції мігрантів та біженців у Словенії», яке викликало активне обговорення серед учасників.

Алла Марченко поділилася досвідом ізраїльських соціологів у своєму виступі «Соціологічна наука в Ізраїлі: основні тренди та виклики».

Маріанна Клочко висвітлила питання науковості соціології в США, провівши майстер-клас на тему: «Науковість соціології: міф чи реальність? Уроки, отримані в американському контексті».

Анна Марковська зацікавила учасників дослідженням кримінології під час свого майстер-класу ««Пригодницька кримінологія»: багато способів дослідження злочинності та суспільства». Особливий інтерес для здобувачів і викладачів Інституту мав майстер-клас

Іллі Кононова: «”Лінії розлому” в сучасному канадському суспільстві: досвід вирішення внутрішніх конфліктів».

Юлія Сорока ознайомила учасників із дослідженнями у Швейцарії в рамках майстер-класу «Соціологія у Швейцарії».

Ольга Куценко провела дискусію на тему «Пульс глобальної соціології: навігація засобами міжнародних соціологічних асоціацій», що дозволило учасникам поглибити розуміння міжнародних тенденцій у соціологічних дослідженнях.

Алевтина Гусєва поділилася досвідом американських соціологів у рамках майстер-класу «Як працюють та чим захоплюються “економічні” та “медичні” соціологи у Сполучених Штатах: досвід американського соціолога українського походження».

Протягом усіх днів роботи Школи здобувачі освіти та викладачі кафедри активно долучалися до обговорень. За словами учасників Школа залишила позитивні враження та стала  новою сходинкою у професійному розвитку як майбутніх соціологів, так і досвідчених.

Школа продемонструвала важливість міжнародної співпраці та обміну досвідом для розвитку соціології в Україні, а також дозволила молодим дослідникам краще зрозуміти сучасні тенденції сучасної науки.

 

Кафедра філософії та соціології

 

© Луганський національний університет імені Тараса Шевченка, 2007-2024