Луганський національний університет імені Тараса Шевченка

Гостьова лекція для екологів

На кафедрі садово-паркового господарства та екології ННІ ПАН відбулася гостьова лекція для майбутніх фахівців з екології.

Гостьова лекція, присвячена темі видобутку титану та його впливу на довкілля, зібрала студентів-екологів бакалаврського та магістерського рівня, викладачів та експертів у сфері охорони природи. Лектор – Яна ГОРИШНЯКОВА, науковий співробітник лабораторії екологічної гідрогеології та оцінювання екологічного стану територій науково-дослідної установи «Український науково-дослідний інститут екологічних проблем» (УКРНДІЕП), поділилася унікальними знаннями про титан як один із найважливіших промислових металів, а також про технологічні й екологічні виклики, пов’язані з його видобуванням. У зустрічі взяли участь Наталія ЦАПКО, завідувач лабораторії еколого-токсикологічних досліджень антропогенного впливу на компоненти довкілля та нормування екологічно безпечного природокористування, кандидат технічних наук, доцент, УКРНДІЕП; Ганна ХАБАРОВА, провідний науковий співробітник лабораторії радіоекологічної безпеки та радіаційного моніторингу, кандидат технічних наук, старший дослідник, зав. аспірантурою УКРНДІЕП; Леонід ПІСНЯ, провідний науковий співробітник лабораторії оцінки впливу на довкілля, стратегічної екологічної оцінки та екологічної експертизи, кандидат технічних наук, УКРНДІЕП; та викладачі кафедри садово-паркового господарства.

Лекція розпочалася з огляду світових та вітчизняних ресурсів титану, де лектор навела цікаві факти про обсяги запасів титанових руд у світі та розповіла про ключові регіони їхнього видобутку. Особливу увагу було приділено Україні як одному з провідних постачальників титанової сировини. Здобувачі дізналися про головні родовища титану, зокрема їх геологічні характеристики та важливість цих ресурсів для металургії та інших галузей промисловості. Лектор показала порівняння між традиційними та сучасними технологіями, включаючи механізми роботи відкритих кар’єрів, що допомагає краще зрозуміти складність виробничого процесу та його масштаб. Особлива увага була приділена відкритому кар’єрному способу відпрацювання розсипних родовищ титану. Лектор описала етапи розробки кар’єрів, розповіла про обладнання та методи, що використовуються і розкрила екологічні ризики, пов’язані з цією технологією. Однією з найбільш дискусійних частин лекції стало обговорення потенційного впливу видобування титану на компоненти довкілля, включаючи забруднення ґрунтів, поверхневих і підземних вод, а також вплив на флору та фауну в районах видобутку. Присутні активно ставили запитання про практичні заходи, які допоможуть мінімізувати ці негативні наслідки. У завершальній частині лекції було акцентувано увагу на необхідності проведення екологічного моніторингу в районах видобутку титанових розсипів та важливість постійного контролю за станом довкілля для виявлення змін та забезпечення екологічної безпеки. Лекція завершилася активною дискусією, під час якої студенти мали змогу поставити питання та поділитися своїми думками щодо можливих шляхів зменшення впливу видобувної промисловості на довкілля.

Зустріч стала чудовою можливістю для студентів поглибити свої знання про титанову промисловість, розібратися в екологічних проблемах, які виникають при видобутку титану, та обговорити перспективи розвитку моніторингових систем у цій сфері.  

Ця гостьова лекція, з реальними прикладами та практичними кейсами, стала корисним доповненням до вивчення низки ключових освітніх компонентів, використовувати набуті знання здобувачі можуть при опануванні дисциплін, таких як техноекологія, системний аналіз якості навколишнього середовища, технології захисту довкілля, оцінка впливів на довкілля, стратегічна екологічна оцінка, допомагаючи здобувачам краще зрозуміти взаємозв’язок між технологічними процесами і захистом довкілля.

Щиро вдячні пані Яні та нашим партнерам – Науково-дослідній установі «Український науково-дослідний інститут екологічних проблем» за змістовну лекцію та плідну співпрацю!

 

Кафедра садово-паркового господарства та екології

 

© Луганський національний університет імені Тараса Шевченка, 2007-2024