Луганський національний університет імені Тараса Шевченка

Участь у круглому столі

Кафедри філософії та соціології і кафедри політології і міжнародних відносин взяли участь у круглому столі.

27 вересня вересня викладачі та здобувачі освіти (першого та другого рівнів вищої освіти) кафедри філософії та соціології і кафедри політології і міжнародних відносин взяли участь у круглому столі «Формування концептуальних правових засад інституційного відновлення Луганської та Донецької області: взаємодія представників влади та громадськості», який відбувся в межах проєкту «Залучення громадськості Cходу України до відновлення своїх громад», який підтримується Міжнародним фондом «Відродження».

Проєкт реалізується ГО «Громадська ініціатива Луганщини» у співпраці з ВГО «Асоціація сприяння самоорганізації населення», ГО «Центр політико-правових реформ» та ГО «Асоціація «Відродження та Розвиток» і кафедрою філософії та соціології. 

Катерина Котеленець, к.соц.н., доцент кафедри філософії та соціології, була модераторкою першої секції «Перспективи формування концептуальних і правових засад відновлення Луганської та Донецької областей», на якій були презентовані пропозиції щодо змін до Закону України «Про правовий режим воєнного стану» щодо організації системи органів публічної влади в Донецькій та Луганській областях. До обговорення долучились представники апарату облдержадміністрації, громадські організації та інші учасники заходу. З коментарями виступила Олена Меженська, доцент кафедри політології і міжнародних відносин: «Важливим питанням постає проблема юридичного визначення територіальних громад і органів самоорганізації населення. Зважаючи на те, що на сьогодні відсутня така складова як адміністративний центр та території (міста, селища, мікрорайони) доречним є розроблення та внесення пропозицій щодо внесення змін до законів України “Про органи самоорганізації населення”, “Про місцеве самоврядування”, особливо в рамках запропонованого законопроєкту змін до документу “Про правовий режим воєнного стану”, який запропонований задля впровадження рекомендацій першочергових змін щодо організації системи органів публічної влади в Донецькій і Луганській областях та відповідно до ЗУ “Про військово-цивільні адміністрації”». 

Під час другої секції «Як налагодити якісну комунікацію: забезпечення прозорості та відкритості» к.соц.н., доцент кафедри філософії та соціології Катерина Котеленець презентувала результати контент-аналізу сторінок ФБ та сайтів військових державних адміністрацій та ОСН. Також КУШЕЛЕВА Альбіна, директорка Департаменту масових комунікацій Луганської ОДА і НАУМОВА Олена, заступниця начальника Управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Донецької ОДА, начальниця відділу комунікацій з громадськістю поділились своїми практичними кейсами щодо комунікаційних каналів співпраці та діалогу між представниками влади та громадськості. 

Завершальна частина заходу пройшла у форматі дискусійної платформи. Під час цього обговорення Олена Меженська, доцент кафедри політології і міжнародних відносин, зазначила, що представлені дані свідчать, що на сьогодні засоби масової інформації поступаються засобам масової комунікації. Соціальні мережі формують інформаційний простір і через них відбувається вплив на аудиторії. Тому вони є тим засобом комунікації, який допоможе комунікувати з представниками територіальних громад. Основний контент і таргет мають бути спрямовані на консолідацію користувачів за територіальним принципом задля збереження контакту із представниками територіальних громад Луганської і Донецької областей, з метою збереження та залучення до збереження та відновлення свої громад». Думку пані Олени Меженської підтимала здобувачка другого (магістерського) освітнього рівня освітньої програми «Соціологія прикордоння та національної безпеки» Красік Марина, яка зазначила, що взаємодія між представниками влади та громадськості може допомогти залучити ресурси до відновлення реклокованих громад за допомогою використання інструментів фандрайзингу та крауфайдингу. 

Зазначимо, що викладачі кафедри філософії та соціології проводили експертизу аналітичних матеріалів, підготовлених на основі соціологічних досліджень проєктною групою (К. Котеленець, С. Хобта, Ю. Нужна).

 

Кафедра філософії та соціології
і кафедра політології і міжнародних відносин

 

© Луганський національний університет імені Тараса Шевченка, 2007-2024