Луганський національний університет імені Тараса Шевченка

Форум “Колективна стійкість, зцілення та зростання у відповідь на досвід колективної травми”

Представники університету взяли участь у форумі «Колективна стійкість, зцілення та зростання у відповідь на досвід колективної травми».

Координаційний центр з психічного здоров’я Кабінету Міністрів України провів форум “Колективна стійкість, зцілення та зростання у відповідь на досвід колективної травми”, який проходив 1 липня 2024 року в місті Львів в рамках впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?»

ДЗ «Луганський національний університет імені Тараса Шевченка» є активним учасником реалізації Всеукраїнської програми ментального здоров’я. Участь у форумі від ЛНУ імені Тараса Шевченка взяли Антон Назмієв – асистент кафедри психології Навчально-наукового інституту педагогіки і психології, доктор філософії, керівник центру “Психологічного відновлення та адаптації” та здобувачка освіти 1 курсу НН ІПП спеціальності «Соціальна педагогіка. Соціальна робота. Практична психологія» Анастасія Ставицька.

Форумчан гостинно зустрічав Український Католицький Університет. На початку форуму з вітальним словом до учасників звернулися президент Українського Католицького Університету вл. Борис Ґудзяк і перша леді Олена Зеленська.

Координаційний центр з психічного здоров’я Кабінету Міністрів України є консультативно-дорадчим органом Кабінету Міністрів України та забезпечує супровід впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я, яку ініціювала перша леді Олена Зеленська.

Сьогодні українці стикаються з небувалими викликами війни та колективним досвідом травми (а ще скільки незагоєного травматичного досвіду несемо ми з травм попередніх століть!) – і щоб вистояти та перемогти, нам потрібно плекати нашу індивідуальну та колективну стійкість, і щоб загоїти наслідки психотравмуючих подій війни – маємо стати травмочутливим суспільством, яке зможе згенерувати об’єднану співчутливу, мудру, цілющу відповідь на цей колективний досвід. Зцілення ран війни потребуватиме не лише індивідуальної фахової допомоги потерпілим і не лише праці фахівців сфери охорони психічного здоров’я.

Колективна травма потребує колективної праці над її зціленням. Вона потребує цілющих соціальних просторів, спільної праці над наративами нашого досвіду, потребує світла цінностей, ритуалів вшанування пам’яті, потребує взаємної підтримки у подоланні викликів. І це завдання потребуватиме об’єднаних зусиль лідерів громад та спільнот, фахівців різних сфер. І це наше важливе завдання – разом згенерувати цю відповідь на досвід колективної травми – щоби вистояти та перемогти, зцілити рани та відродитися новим життям. Так, щоби зрештою у відповідь на досвід травми ми мали досвід посттравматичного зростання та національного відродження.

Загальною метою Форуму було об’єднання фахівців різних дисциплін для рефлексії щодо того, як спільними зусиллями ми можемо творити соціальні простори, маршрути та процеси, що сприятимуть зціленню колективної травми, плеканню стійкості та посттравматичного зростання українського народу і яка націлена на цільову аудиторію лідерів-фахівців сфери охорони психічного здоров’я, соціальної допомоги та реабілітації, істориків, журналістів, культурологів, письменників та представників творчих професій, духовенства, лідерів спільнот та громад, правозахисних організацій, об’єднань ветеранів, сімей полонених, загиблих тощо.

Доповіді політологів, публіцистів, громадських діячів, письменників, психологинь, психіатрів, правозахисників надали особливої змістовності Форуму. Відбулася рефлексія щодо того, як спільними зусиллями ми можемо творити соціальні простори, маршрути та процеси, що сприятимуть зціленню колективної травми, плеканню стійкості та посттравматичного зростання українського народу.

Щиро дякуємо організаторам, а саме Українському Католицькому Університету у партнерстві з Всеукраїнською програмою ментального здоров’я ініційованою першою леді Оленою Зеленською «Ти як?» та Координаційним центром психічного здоров’я Кабінету міністрів України, за такий актуальний і потрібний в наш час Форум.

 

Асистент кафедри психології Навчально-наукового інституту педагогіки і психології,
доктор філософії, керівник центру “Психологічного відновлення та адаптації”,
психолог СОС “Дитячі містечка” Антон НАЗМІЄВ

 

© Луганський національний університет імені Тараса Шевченка, 2007-2024