Луганський національний університет імені Тараса Шевченка

Участь у публічній дискусії

Доцент кафедри політології і міжнародних відносин взяла участь у публічній дискусії.

25 червня Меженська Олена, доцент кафедри політології і міжнародних відносин науково-навчального інституту соціальних і гуманітарних наук Луганського національного університету імені Тараса Шевченка взяла участь у публічній дискусії тему: «Стратегія когнітивної деокупації, або що Україна може протиставити політиці рф на тимчасово окупованого територіях», яка була організована Національною платформою стійкості і згуртованості у партнерстві з Представництвом Президента України в АР Крим.

Під час заходу відбулося обговорення Стратегії когнітивної деокупації Криму, а також принципів та інструментів когнітивної деокупації тимчасово окупованих територій України, що є важливою складовою політики держави. Когнітивна деокупація вкрай важлива для підтримки стійкості і успішної реінтеграції окупованих територій та, як покликана створити загальний клімат довіри і згуртованості, що і підсилює стійкість.

Агресор постійно й активно просуває імперські та постімперські міфи й відповідні когнітивні настанови. ЇЇ завдання на тимчасово окупованих територіях – знищення української ідентичності. З цього приводу, Олена Ніжельська (Луганська область) зауважила, що Луганщина, яка окупована повністю, зникає з українського інформаційного простору – якщо ми чуємо якісь новини, то це переважно історії зради, а не героїзму. Відтак, наше завдання –збереження зв’язків зі співгромадянами на ТОТ, комунікація за допомогою наративів, які формуємо ми самі, зменшення соціальної дистанції між нами, відновлення прав і свобод. Це важка робота зі свідомістю наших співгромадян, які вимушені виживати в окупації, яка потребує часу та набору специфічних інструментів.

Дані напрацювання можуть бути використання у курсах «Теорія і практика державного управління» та «Основи державної служби».

 

Кафедра політології і міжнародних відносин

© Луганський національний університет імені Тараса Шевченка, 2007-2024