Луганський національний університет імені Тараса Шевченка

Фотовиставка «Кольори білого континенту» в м. Долина

У м. Долина відбулося відкриття фотовиставки «Кольори білого континенту».

18 червня у Долинському Краєзнавчому музеї «Бойківщина Тетяни і Омеляна Антоновичів» відбулося відкриття благодійної авторської фотовиставки «КОЛЬОРИ БІЛОГО КОНТИНЕНТУ» випускника-природничника нашого університету, кандидата біологічних наук, фотографа, волонтера, учасника 27-ї та 28-ї Української антарктичної експедиції Сергія ГЛОТОВА.

Співорганізаторами виставки від Луганського національного університету імені Тараса Шевченка виступили Навчально-науковий інститут природничих і аграрних наук, Навчально-науковий інститут педагогіки і психології та від міста Долина – Долинська міська рада, Управління освіти Долинської міської ради, відділ культури Долинської міської ради, Краєзнавчий музей «Бойківщина Тетяни і Омеляна Антоновичів».

З вітальними словами до присутніх від приймаючої громади  звернулися: заступник голови Долинської територіальної громади Іван ПАСТУХ та директор музею «Бойківщина» Ксенія ЦИГАНЮК.

Зі словами щирої вдячності за підтримку ініціатив нашого закладу вищої освіти у м. Долина виступила ректорка Луганського національного університету імені Тараса Шевченка Олена КАРАМАН. Пані Олена відзначила багатогранність вже встановлених звʼязків та різноманітність потенційно перспективних напрямків подальшої співпраці.

Олена КАРАМАН подарувала керівництву громади та дирекції музею пам’ятні портрети Тараса Шевченка з гербом університету.

Директор Навчально-наукового інституту природничих і аграрних наук Наталія МАЦАЙ представила автора благодійної фотовиставки, випускника природничо-географічного факультету ЛНУ імені Тараса Шевченка – Сергія ГЛОТОВА. Пані Наталя розповіла про навчання та наукову діяльність Сергія, його волонтерську діяльність та творчість у авторській фотографії. Сергій відома особистість-патріот як на Луганщині, так і на Львівщині, куди він вимушений був переїхати у 2014 році, коли потрапив до розстрільних списків за національну позицію в окупованому Луганську. Вже перебуваючи на Львівщині Сергій заснував благодійний фонд «Народна підтримка воїнів АТО». У 2018 році за його ініціативою було зібрано та опубліковано книгу-хроніку «У вогняному кільці. Оборона Луганського аеропорту». Вже перебуваючи на станції «Академік Вернадський», у найвіддаленішій точці Антарктики, Сергій розпочав авторській благодійний проєкт «КОЛЬОРИ БІЛОГО КОНТИНЕНТУ», який складається із виставок, презентацій та продажу Листівок_Незламності.

Фотовиставка є частиною авторського фото-проєкту Сергія ГЛОТОВА «КОЛЬОРИ БІЛОГО КОНТИНЕНТУ», спрямованого на підтримку волонтерських ініціатив для допомоги Збройним силам України, які у часи війни відстоюють та захищають свободу, незалежність та територіальну цілісність України.

Присвячена виставка «Бойовим Пінгвінам» – українським полярникам, які служать у лавах ЗСУ. Нині відомо щонайменше про 21 полярника, що долучилися до Сил оборони України.

Серед наших «бойових пінгвінів» є медики, артилеристи, розвідники, оператори дронів, зв’язківці, штурмовики, сапери, водолази та інші військові фахівці. Більшість з них проходить службу в Сухопутних військах ЗСУ. Полярники захищають Україну на найгарячіших ділянках фронту: від Лівого берега Дніпра до Бахмутського та Куп’янського напрямків.

Відкриття виставки у м. Долина мало багато нового  –  це перша виставка цієї серії, на якій був присутній автор фотокартин і всі бажаючі мали нагоду поспілкуватися з ним, почути з перших уст розповіді про далекий континент. Також під час виставки було проведено аукціон одного експонату – памʼятної монети антарктичної тематики.

Сергій Глотов урочисто передав Олені Леонідівні до музею Університету прапор, підписаний загиблим Захисником, викладачем Сергієм Фоміним, позивний Сурок. Підписаний прапор Сергій отримав під час одного з волонтерських виїздів у 2015 році на Схід, де в батальйоні «Донбас» боронив нашу державу Сергій Володимирович Фомін.

У своєму виступі патріот-полярник коротко ознайомив присутніх з роботою української антарктичної станції «Академік Вернадський». Розповів про роботу науковців з вивчення впливу глобальних кліматичних змін на планеті, збирання зразків, що потім використовуються у фармакології. А ще наші науковці продають світу передові технології, здійснюють логістику для інших держав.

На виставці також презентувалися експонати для благодійної реалізації, серед яких були шеврони, магнітики, листівки незламності, пам’ятні медалі, значки та книги «У вогняному кільці. Оборона Луганського аеропорту», співавтором якої є Сергій ГЛОТОВ. Приємно відзначити, що майже всі експонати були розкуплені відвідувачами виставки. Отримані кошти будуть використані на закупівлю автівок, дронів, спорядження та інших необхідних речей для наших захисників.

Запрошуємо відвідати виставку та зробити посильний благодійний внесок коштів на потреби ЗСУ. Кошти можна перерахувати і онлайн на спорядження для полярників, які сьогодні мужньо боронять нашу країну. Номер картки Олени Марушевської 5168 7451 2508 8739, яка працює в центрі і контактує з усіма зимівниками, що служать, знає їх потреби і організовує збір коштів.

Виставка триватиме з 18 по 28 червня 2024 року. Відвідувачі зможуть оглянути світлини антарктичних птахів і ссавців, які мешкають навколо української станції «Академік Вернадський», що розташована на острові Галіндез. Кілька видів пінгвінів, морські котики, леопарди і слони, льодовики та айсберги – на деякий час ви зможете зануритися у цю неймовірну атмосферу Антарктики!

Вхід вільний.

Запрошуємо всіх охочих відвідати безкоштовну виставку та, за можливістю, залишити донат для наших Збройних сил України!

 

За матеріалами Навчально-наукового інституту природничих і аграрних наук

© Луганський національний університет імені Тараса Шевченка, 2007-2024