Луганський національний університет імені Тараса Шевченка

Тренінг з життєстійкості для студентів ЛНУ імені Тараса Шевченка

Центр психологічного відновлення та адаптації провів соціально-психологічний тренінг з формування життєстійкості зі студентами коледжів ЛНУ імені Тараса Шевченка.

Життєстійкість особистості – це вміння ефективно існувати всупереч життєвим перешкодам та труднощам. Це здатність людини зберігати баланс між пристосуванням до нових вимог та прагненням жити гармонійно, повноцінно.

Мотиваційний тренінг для студентів було проведено саме для формуванням практичних навичок життєстійкості, над якими працювали учасники заходу, визначаючи характеристики життєстійкої особистості, аналізуючи модель життєстійкості та визначаючи власні цінності на основі виконання практичних завдань, ділилися власними «рецептами» витривалості тощо. Адже кожна людина повинна турбуватися про себе та свою безпеку, вміти застосовувати насамперед профілактичні заходи та знати принципи першої психологічної допомоги у будь-якій кризовій ситуації.

Оскільки, життєстійкість являє собою гіпотетичний конструкт, прямий психологічний вплив неї не можливий.

Тренінг підвищення життєстійкості для молоді спрямований саме на формування та розвиток психологічних якостей особистості, які забезпечують їй:

  • психологічну стійкість та особистісну зрілість;
  • на формування ціннісно-смислового ставлення до діяльності, власного життя;
  • підвищення усвідомленості життєвих цілей;
  • сприяння успішному оволодінню діяльністю, актуалізацію особистісних ресурсів розвитку в процесі активної взаємодії із соціальним середовищем.

Під час тренінгу студенти обговорювали актуальні питання життєстійкості в сучасних умовах існування. В цілому всі присутні залишились задоволені, у всіх піднявся настрій і ніхто не пожалкував, що актуально і з користю провів час.

Тренінг відбувся у позитивній атмосфері довіри та активності. Професійне спілкування додало учасникам внутрішніх ресурсів та бажання жити, творити у вільній мирній Україні.

 

Антон НАЗМІЄВ – асистент кафедри психології
Навчально-наукового інституту педагогіки і психології,
доктор філософії, керівник центру «Психологічного відновлення та адаптації»

 

© Луганський національний університет імені Тараса Шевченка, 2007-2024