Луганський національний університет імені Тараса Шевченка

Засідання вченої ради

31 травня  в дистанційному режимі відбулося засідання вченої ради університету.

На порядку денному були такі питання:

  • про підсумки проведення Днів науки в університеті;
  • про внесення змін до освітніх програм та навчальних планів на 2024 – 2025 н. р.;
  • про присвоєння вчених звань;
  • різне.

По першому питанню щодо підсумків проведення Днів науки в університеті було заслухано та обговорено доповідь проректора з науково-педагогічної роботи Анатолія Жучка. Вчена рада відзначила, що протягом березня – травня 2024 року в усіх структурних підрозділах університету було проведено традиційні Дні науки. Основними формами їх проведення стали студентські науково-практичні конференції, вебінари, презентації, круглі столи, педагогічні читання, науково-методичні та науково-практичні семінари, майстер-класи, тренінги, дайджести, віртуальні дискусії, гостьові лекції. Наукові заходи проведено офлайн у м. Полтава, м. Миргород та м. Лубни, а також онлайн (на платформах Zoom, Google Meet). Загалом за участі науково-педагогічних працівників та здобувачів освіти було проведено 94 заходи, серед яких міжнародних конференцій – 7, всеукраїнських конференцій – 11, студентських конференцій – 6, круглих столів – 17, семінарів – 16, робота секцій – 10, інші заходи – 27 (збори наукового товариства, практикум, вебінари, дайджести, телеміст, тренінги, віртуальні дискусії, педагогічні читання, майстер-класи, гостьові лекції).  За результатами Днів науки в університеті підготовано низку наукових видань. Було увалено відзначити грамотами університету найактивніших організаторів та учасників заходів, а також продовжити діяльність із залучення до міжнародних наукових проєктів, публікації у провідних виданнях, залучення здобувачів освіти до наукової діяльності. Під час обговорення, у якому взяли участь начальник відділу міжнародних зв’язків Ірина Мигович, директор НН ІТТ Едуард Потапенко, голова Ради молодих учених Ольга Корінська та ін. було звернуто увагу на необхідність акценту саме на популяризації науки і наукових досліджень серед населення під час організації Днів науки, запровадження аспекту інтерактивної науки, демонстрації використання STEM-технологій, підвищення якості досліджень молодих учених тощо.

Заслухавши і обговоривши доповідь в.о. завідувача навчального відділу Валентини Лєснової про внесення змін до освітніх програм та навчальних планів на 2024 – 2025 н. р, вчена рада відзначила, що цьогоріч за результатами роботи  проєктних груп до затвердження було запропоновано дві нові освітні програми для першого (бакалаврського) та третього (освітньо-наукового) рівнів вищої освіти, а також зміни до 85-ти освітніх програм і 79-ти навчальних планів відповідно до процедури оцінювання якості освітньої програми та внесення змін до неї і процедури внесення змін до навчального плану. Участь у обговорення питання взяли завідувач кафедри політології і міжнародних відносин Світлана Вовк та проректор з науково-педагогічної роботи Анатолій Жучок.

Рішенням вченої ради було присвоєно вчені звання доцента по кафедрі соціальної педагогіки кандидату педагогічних наук Наталії Островській та доцента по кафедрі музичного мистецтва та хореографії – заслуженому працівнику культури України Євгену Дуднику.

Серед різного було розглянуто питання про утворення разової спеціалізованої вченої ради для присудження ступеня доктора філософії, закриття освітньої програми «Економіка» спеціальності 015 Професійна освіта другого (магістерського) рівня вищої освіти, продовження реалізації освітньої програми «Туризм» першого (бакалаврського) рівня вищої освіти у зв’язку зі змінами в переліку галузей знань та спеціальностей,  коригування тем дисертацій на здобуття наукового ступеня доктора філософії,  рекомендації до друку наукових і навчально-методичних праць, участь у відборі проєкту «Удосконалення вищої освіти в Україні заради результатів» Міністерства освіти і науки України, затвердження навчальної програми курсів підвищення кваліфікації з питань організації цифрового навчання для науково-педагогічних працівників та ін. 

 

Учений секретар університету

© Луганський національний університет імені Тараса Шевченка, 2007-2024