Луганський національний університет імені Тараса Шевченка

НеНасильницьке спілкування: екологічна комунікація в стані стресу

8 травня директор ННІ ПАН, Наталія МАЦАЙ взяла участь у тренінгу «НеНасильницьке спілкування: комунікація в стані стресу»

Сьогодні питання НеНасильницької комунікації стає все більш актуальним у всіх сферах діяльності та повсякденному житті. Це екологічний метод комунікації, який ґрунтується на емпатії, умінні висловлювати свої потреби в екологічній формі. У час війни напруга та тривога в спілкуванні зростає. Стають актуальними нові методи комунікації. Комунікація у стані стресу – це реалії нашого життя. Ненасильницьке спілкування (ННС) – метод спілкування, розроблений американським психологом доктором Маршаллом Розенбергом, який ґрунтується на емпатії – в тому числі самоемпатії. Допомагає у складному спілкуванні краще розуміти  іншу людину, чути себе і власні потреби. Якщо таке спілкування стає нормою, то знижує рівень конфліктності в організаціїколективі, сімʼї та спільноті. Сьогодні цей метод широко розповсюджується як частина корпоративної культури в компаніях та закладах освіти.

На тренінгу учасники поглибили знання щодо деяких принципів ненасильницького спілкування розроблених Маршаллом Розенбергом, потренувалися в самодопомозі через вправи на самоспівпереживання, щоб зменшити стрес і налагодити зв’язок зі своїм внутрішнім “я”. Спілкування в такому зв’язку дає більше внутрішнього спокою та стійкості, та покращить якість спілкування з іншими людьми.

Тренеркою на заході виступила Ірмтрауд КАУШАТ, сертифікована тренерка Міжнародного центру Ненасильницького спілкування (CNVC). 25 років тому вона зрозуміла, що мир починається всередині і залежить від того, як людина спілкуюся із собою: чи називає себе дурним/ою, некомпетентним/ою, чи намагається усвідомити свої потреби, які  намагався/лася задовольнити, коли щось робив/ла і зараз незадоволений/на результатом, і як це впливає на стосунки з оточуючими людьми? Ірмтрауд виросла в післявоєнній Німеччині з почуттям провини і сорому за історію Німеччини. Ненасильницьке спілкування допомогло їй розрізнити провину/сором і відповідальність. Саме з цієї відповідальності, надихнувшись роботою Маршалла Розенберга, Ірмтрауд вибрала для себе шлях – ділитися Ненасильницьким спілкуванням в регіонах конфлікту, наприклад, Ізраїль/Палестина, Кенія, Україна та Сомалі, де допомагає підтримувати діалог та соціальні зміни. Для неї важливо робити внесок у світ, де потреби кожного мають значення, де власні привілеї усвідомлюються і можуть бути використані для співпраці з людьми, які мають менший доступ до ресурсів.

 

За інформацією Навчально-наукового інституту природничих і аграрних наук

© Луганський національний університет імені Тараса Шевченка, 2007-2024