Луганський національний університет імені Тараса Шевченка

Засідання екологічного клубу

На кафедрі садово-паркового господарства та екології відбулося засідання екологічного клубу на тему «Глобальна мережа моніторингу за сейсмічною активністю – Raspberry Shake».

У 2024 році ННІ ПАН отримав сейсмограф, який приєднали до глобальної мережі моніторингу за сейсмічною активністю «Raspberry Shake». Учасники зустрічі дізналися про можливості портативного сейсмографа Rasberry Shake, який встановлено на кафедрі садово-паркового господарства та екології у м. Миргород.  Зацікавлені студенти та викладачі тепер мають можливість досліджувати сейсмічність обраних регіонів, а також інші впливи,  такі як вибухи, вібрації від руху автівок, будівництва різних об’єктів та ін. Сейсмограф підключений до всесвітньої мережі таких сейсмографів, що дозволяє спостерігати (збирати дані, проводити дослідження) і за іншими містами та країнами. Дані отримані з його допомогою можна спостерігати онлайн у глобальній мережі моніторингу за посиланням: https://dataview.raspberryshake.org.

Все це стало можливим завдяки співпраці ННІ ПАН ЛНУ імені Тараса Шевченка з ГО «Національний екологічний центр України» та Deutsches GeoForschungsZentrum  (Німецький центр геодосліджень), які нам передали прилад та безпосередньо Hanna Slobodyanyuk-Montavon  та Tetiana Amashukeli.

Як працювати з даними глобальної мережі розповіла Інна ТИМЧЕНКО, доцент кафедри садово-паркового господарства та екології. Учасники зустрічі дізналися чим відрізняються різні прилади для вимірювання сейсмічності, такі як сейсмометри, сейсмографи, сейсмостанції, акселерометри; побачили як виглядав перший у світі сейсмограф та  сучасний сейсмограф який встановлено на планеті Марс у 2018 році; як влаштований «всередині» сейсмограф та за яким принципом він працює; як побачити дані та шуми онлайн у глобальній мережі; якою розгалуженою  є всесвітня мережа  сейсмографів.

Щиро вдячні нашим партнерам ГО «Національний екологічний центр України», а також Deutsches GeoForschungsZentrum  (Німецький центр геодосліджень за співпрацю та надані можливості нових досліджень! 

Кафедра садово-паркового господарства та екології

© Луганський національний університет імені Тараса Шевченка, 2007-2024