Луганський національний університет імені Тараса Шевченка

Участь у заході

Викладачі навчально-наукового інституту соціальних і гуманітарних наук взяли активну участь у заході щодо інституційного відновлення Донецької та Луганської областей після деокупації.

28 травня відбулася конференція «Від (де)окупації до відкритого демократичного врядування», яка слугувала простором дискусії і обговорення ключових позицій комплексного дослідження викликів та бачень інституційного відновлення Донецької та Луганської областей після деокупації. Викладачі навчально-наукового інституту соціальних і гуманітарних наук долучились до заходу, приймали активну участь в обговореннях та долучались до напрацювання основних рекомендацій.

Світлана Вовк, д.пол.н, професор прийняла участь у дискусії та прокоментувала міжнародні аспекти політичного устрою країн, які перебували у війні або воєнних конфліктах. Нужна Юлія, к.філос.н, доцент та Катерина Котеленець, к.соц.н, доцент додали до доповідей про дослідження деякі аспекти, які стосуються організації та подальшого впровадження його результатів.

З вітальним словом на конференції виступили Кулеба Олексій, заступник керівника Офісу Президента України; Ярема Олександр, Державний секретар Кабінету Міністрів України, співголова Координаційної ради з питань реалізації в Україні Ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд» та Сушко Олександр, виконавчий директор Міжнародного фонду «Відродження». Вони підкреслили важливість та нагальність проведення даного заходу, описали перспективи подальшої роботи з результатами комплексного дослідження, яке проводилось в межах проєкту та подякували за створення простору, де стало можливим обговорити та окреслити шляхи співпраці влади, громадськості, науковців та небайдужих людей до долі деокупованих територій Луганської та Донецької областей.

На панельних дискусіях були підняті теми «Державна політика та бачення інституційного відновлення територій після деокупації», «Інституційне відновлення регіонів України після деокупації» та «Партнерство заради відновлення: погляд влади/погляди громадськості». Під час панельних дискусій учасники дійшли висновку, що у влади, громадськості та бізнесу схоже бачення відновлення деокупованих територій Луганської та Донецької областей.

Також окремою секцією дискусії була презентація комплексного дослідження викликів та бачень інституційного відновлення Донецької та Луганської областей після деокупації, до якого долучались й викладачі кафедри філософії та соціології. Були представлені основні результати та рекомендації щодо відновлення влади на деокупованих територій та збереження кадрового потенціалу цих територій.

На конференції також виступили Корнієнко Олександр, перший заступник Голови Верховної Ради України; Шуляк Олена, голова Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування; Жолнович Оксана, Міністр соціальної політики України; Негода В’ячеслав, керівник Офісу Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України Представник Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України; Лисогор Артем, голова Луганської обласної державної адміністрації – начальник обласної військової адміністрації; Шевченко Олександр, заступник голови Донецької обласної державної адміністрації – начальник обласної військової адміністрації; начальники військових адміністрацій Луганської та Донецької областей, представники громадськості та ЗМІ.

Результатами конференції є пропозиції щодо перезавантаження інституцій влади відповідно до нових викликів деокупаціі, створення/організація перехідної системи публічних адміністрацій та деокупованих територіях Луганської та Донецької областей, впровадження напрацьованих рішень щодо збереження кадрового потенціалу та відновлення та збереження механізмів участі громадськості в прийнятті рішень.

Проєкт «Формування концептуальних і правових засад інституційного відновлення Донбасу» виконується за підтримки Міжнародного фонду «Відродження коаліцією громадських організацій у складі ВГО «Асоціація сприяння самоорганізації населення», ГО «Центр політико-правових реформ», ГО «Громадська ініціатива Луганщини» та ГО «Асоціація «Відродження та Розвиток».

Проєкт покликаний сприяти відбудові інституційної спроможності публічної адміністрації в Донецькій і Луганській областях забезпечувати ефективне повоєнне відновлення цих регіонів.

Навчально-науковий інститут соціальних і гуманітарних наук

© Луганський національний університет імені Тараса Шевченка, 2007-2024