Луганський національний університет імені Тараса Шевченка

Участь у Всеукраїнському онлайн-форумі «Ментальне здоров’я»

Представники ННІ ПАН взяли участь у роботі Всеукраїнського онлайн-форуму «Ментальне здоров’я».

28 травня команда НПП кафедр ННІ ПАН взяла участь у роботі  Всеукраїнського онлайн-форуму «Ментальне здоров’я». Проблема метального здоров’я та психолого-фізіологічної стійкості в нашій країні значно загострилася з початком повномасштабної війни росії проти України. За ініціативою першої леді Олени Зеленської було розроблено та впроваджено Всеукраїнську програму ментального здоров’я якою опікується Міжвідомча координаційна рада (МКР) з питань охорони психічного здоров’я та надання психологічної допомоги особам, які постраждали внаслідок збройної агресії рф проти України. Сфера ментального здоров’я є важливою частиною роботи як МОН так і всіх закладів освіти які працюють над тим щоб надати можливість освітянам, дітям та їхнім батькам / опікунам набути навички саморегуляції і психологічної стійкості, з одного боку, а з іншого створити в закладах освіти умови для формування безпечного психосоціального простору. Супровід розроблення та впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я забезпечує Координаційний центр з психічного здоров’я Кабінету Міністрів України за експертного партнерства та підтримки ВООЗ. Майданчиком для ухвалення рішень є Міжвідомча координаційна рада Кабінету Міністрів України.

Метою організації та проведення Форуму було розгляд основних практик, направлених на формування навичок піклування про ментальне благополуччя, розгляд інструментів, зорієнтованих на позбавлення «синдрому відкладеного життя», стабілізації емоційного та ментального стану, обговорення корисних ресурсів, направлених на підвищення рівня стресостійкості, здорового проживання процесу горя як способу виходу на посттравматичне зростання. Під час Форуму було обговорено питання психолого-фізіологічної компетентності освітян в умовах сьогодення; особливості Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?», основні напрями зміцнення ментального здоров’я в умовах сьогодення;  «гойдалки» емоційних станів (невизначеність, провина вцілілого, синдром відкладеного життя, ейфорія, апатія), побудова гармонійних стосунків та пошук власного «Я»; феномен горювання – нові реалії спільноти України; здорове проживання процесу горя як спосіб виходу на посттравматичне зростання.
Спікерами Форуму були – Людмила Онофриєсе – представниця ВРУ, Представниця ОПУ, Президентка Міжнародного благодійного фонду захисту жінок і дітей Шішіралей, засновниця центрів реабілітації та допомоги «Мрія та Перемога», засновниця Інституту народної жіночої дипломатії, Оксана Королович – психологиня Phd, травматерапевтка, психотерапевтка в системному підході, фасилітаторка, медіаторка, навчальна тренерка та супервізорка, співзасновниця і Голова ГО «Міжнародна спільнота жінок «Лагерта», засновниця і власник «Територія розвитку та освіти від Оксани Королович», Олена Бідованець – лікарка, магістр громадського здоров’я (напрям Глобального здоровʼя), стипендіат програми Фулбрайт, Boulder Crest Представниця (Посттравматичне зростання), Ілля Бачурін – соціальний та організаційний психолог, спеціаліст з поведінкової економіки та психології в організаціях, Mental Health консультант і тренер, коуч компаній із списку Fortune 500, співзасновник, голова громадської організації Product It Foundation for Education, Артем Сокол – практичний психолог, соціальний педагог Глухівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №2. Пройшов навчання та реалізує програму формування стійкості до стресу у школярів «Безпечний простір», Олена Касяненко – засновниця Центру розкриття можливостей «Колиска життя», тренерка з розкриття можливостей, коуч з енергії, відносин та стану, працює з підсвідомістю. Модераторами Форуму виступили Олена Чайковська – декан факультету дистанційного навчання КНУКіМ, професор, Голова правління ГС «СТЕМ-коаліція України», віцепрезидент ВГО «УАФІТ» та Олена Тимошенко – професор КНУКІМ, д.е.н., засновник освітньої платформи «4PEOPLE».

Організаторами та партнерами форуму виступила освітня платформа «4PEOPLE» за підтримки Громадської організації «Міжнародна спільнота жінок «Лагерта», Всеукраїнської громадської організації «УАФІТ».

Дякуємо організаторам за цікавий захід та можливість обговорити актуальні для освітян питання.

 

За інформацією Навчально-наукового інституту
природничих і аграрних наук

© Луганський національний університет імені Тараса Шевченка, 2007-2024