Луганський національний університет імені Тараса Шевченка

Гостьова лекція із залученням стейкхолдера!

На кафедрі публічної служби й управління навчальними закладами 21 травня відбулася гостьова лекція для здобувачів вищої освіти (другого) магістерського рівня зі спеціальності 281 «Публічне управління та адміністрування» із залученням стейкхолдерів.

За запрошенням Надії ВАСИНЬОВОЇ, кандидата педагогічних наук, доцента, доцента кафедри публічної служби й управління навчальними закладами у межах освітнього компонента «Етика в публічному управлінні»  відбулася онлайн зустріч із Оксаною МІЛЮТОЮ, начальником відділу персоналу, організаційної роботи та інформаційної політики виконкому Пирятинської міської ради.

Дискусія у межах теми «Розвиток етики взаємодії в команді та формування етичної інфраструктури». Метою якої є обмін досвідом участі у проєктах, грантах, конкурсах, а також впроваджених практик з управління персоналом і розвитку етичних цінностей.

Васиньова Надія висвітлила окремі результати власних досліджень з цієї проблематики. Зазначила, що змістовний аналіз Кодексів етичної поведінки посадових осіб місцевого самоврядування (далі – Кодекси), які розміщено на офіційних сайтах громад мають певні особливості (відсутня інформація щодо громадського та внутрішнього контролю за дотриманням Кодексу; є випадки, коли зазначено склад комісії з визначення рівня етики працівників територіальної громади, але відсутня інформація щодо критеріїв (показників), за якими проводиться оцінювання тощо). Також, зазначила, що думки експертів різняться щодо ефективності етичних кодексів на практиці. Проте спростовування значення стандартів етичної поведінки, зокрема Кодексів, а саме вплив їх на формування етичних цінностей, є недоцільним і недостатньо обґрунтованим. Навпаки, на наше переконання, у сучасних українських реаліях, період боротьби за свою незалежність, територіальну цілісність розвиток подібних ініціатив, етичних цінностей зокрема має стати відправною точкою зародження «етичної ери» в управлінні. Етичні кодекси справедливо можна вважати певним засобом формування професійної моралі, просування етики, сприянню публічної доброчесності, передумовою соціальної ефективності держави зокрема.

пані Оксано поділилася досвідом участі в Конкурсі, який проводиться Національним агентством України з питань державної служби «Кращі практики управління персоналом», у межах блоку «КРАЩА ПРАКТИКА РОЗВИТКУ ЕТИКИ ВЗАЄМОДІЇ В КОМАНДІ», де посіла призове місце.

Було висвітлено досвід щодо розробки Кодексу етики для міського голови та депутатів Пирятинської міської ради. За результатами робочої групи по розробці Кодексу, з було прийнято рішення сесії Пирятинської міської ради восьмого скликання про затвердження Кодексу етики депутатів Пирятинської міської ради. Пані Оксаною підкреслено, що прийняття такого документу сприяло налагодженню співпраці структурних підрозділів виконавчого комітету, депутатського корпусу міської ради, старостатів, квартальних комітетів, комунальних підприємств, установ, закладів. У свою чергу, депутати міської ради реалізують свої повноваження, враховуючи зобов’язання керуватися принципами та нормами, закладеними у кодексі етики. При виникненні гострих суперечок чи ситуацій, які вимагають регулювання й дотримання етичних норм, є можливість застосувати документ, яким депутати керуються і який затверджений рішенням сесії.

Цікавим виявився подібний досвід здобувачки (другого) магістерського рівня вищої освіти зі спеціальності «Публічне управління й адміністрування»  ШТЕФАН Анни, яка брала участь у цьому ж конкурсі у межах одного й того ж блоку – «КРАЩА ПРАКТИКА РОЗВИТКУ ЕТИКИ ВЗАЄМОДІЇ В КОМАНДІ». Пані Анна поділилася досвідом упровадження нововведень у практичну діяльність, обґрунтована практика отримала друге місце. Так відділом організаційної та кадрової роботи районної адміністрації Запорізької міської ради по Заводському району було розроблено та впроваджено програму адаптації новопризначених співробітників. У ході цієї адаптації торкаються поняття етики взаємодії в колективі, особливості колективу, формальні та неформальні правила, принципи роботи з населенням тощо.

Зустріч супроводжувалася жвавою дискусією, обговоренням проблемних питань, кожен мав нагоду поділитися своїм досвідом участі в подібних ініціативах.

Дякуємо всім присутнім! Щиро вдячні, пані Оксані МІЛЮТІ за сприяння та участь!

 

За інформацією модератора зустрічі – Надіє ВАСИНЬОВОЇ,
кандидата педагогічних наук, доцента, доцента кафедри публічної служби
й управління навчальними закладами.

© Луганський національний університет імені Тараса Шевченка, 2007-2024