Луганський національний університет імені Тараса Шевченка

Із бабусиної скрині

Представники директорату ННІ ПАН завітали до Миргородського краєзнавчого музею імені Опанаса Сластьона на захід “Із бабусиної скрині” проведений спільно з гуртком “Традиції миргородської вишивки”.

Учениці ліцею “Лінгвіст”, під керівництвом вчителя технології Наталії Комарницької, розповіли про українські траційні жіночі сорочки Миргородського району Полтавської області.

Як відомо, традиційний жіночий одяг і раніше був популярний, в наші дні теж не втратив своєї актуальності. Він може трохи відрізнятися від старовинного одягу новими матеріалами і невеликим змішанням регіональних особливостей, але основні українські риси добре збереглися і успішно використовуються сучасними модницями.

Учениці гуртка “Традиції миргородської вишивки” (Анастасія Володько, Ярослава Микитенко, Дарина Мовчан) провели кропітку, ретельну і таку важливу роботу для дослідження та збереження автентичної, історочної культури українського народу через жіночі вишивані сорочки. Зразки збиралася з усіх куточків України. Кожна сорочка має свою неповторну і цікаву історію. Кожен елемент вишивки, крою, мережки відфотографовувся мікрозйомкою аби передати всю красу нашої культурної спадщини та збергти її для наступних поколінь. Родзинкою заходу стало вдягання дівчини в традиційний жіночий одяг (модель Анна Бердак).

Дякуємо за можливість долучитися до прекрасного, свого і рідного, що ми маємо обов’язково відновити і зберегти.

 

За інформацією навчально-наукового інституту природничих і аграрних наук.

© Луганський національний університет імені Тараса Шевченка, 2007-2024