Луганський національний університет імені Тараса Шевченка

«Великодні барви України»

Першого травня відбулася онлайн-доповідь на тему «Великодні барви України», яку провели викладачі кафедри Професійної освіти, ресторанного та туристичного бізнесу.

Захід “Великодні барви України” — це чудова нагода зануритися в багату культурну спадщину України, ознайомитися з традиційними великодніми звичаями, а також насолодитися народним мистецтвом, яке включає писанки, крашанки та вишиванки. Організація такого заходу має на меті не тільки збереження культурних традицій, але й їх популяризацію серед ширшої аудиторії.

Захід зібрав близько 70 учасників, включаючи викладачів та студентів університету. В ході доповіді було розглянуто історію святкування Великодня в Україні, від часів Київської Русі до сучасності, з особливим акцентом на значенні цього свята в умовах війни. Присутні змогли дізнатися про традиційну підготовку до свята, включаючи Великий Піст та Чистий четвер, а також про унікальні звичаї в різних регіонах України.

Особлива увага була приділена великоднім атрибутам, таким як паска, писанки та крашанки, які мають глибоке символічне значення, пов’язане з ідеями відродження, очищення та перемоги життя над смертю. Також були розкриті менш відомі традиції.

Цікавим моментом доповіді стало вивчення регіональних особливостей святкування Великодня, від західноукраїнських гаївок до карпатських великодніх вогнищ. Учасники отримали змогу зануритися в багатство та красу української культури, а також важливість єдності та родинних цінностей, які є особливо актуальними в часи випробувань для країни.

 

За інформацією НН ІТТ.

© Луганський національний університет імені Тараса Шевченка, 2007-2024