Луганський національний університет імені Тараса Шевченка

Всеукраїнська дитяча спілка «Екологічна варта» відзначає 25-ти річчя

22 квітня 1999 року, у Всесвітній день Землі, була створена Всеукраїнська дитяча спілка «Екологічна варта» за ініціативи та сприяння Всеукраїнської екологічної ліги.

«Екологічна варта» – єдина всеукраїнська дитяча громадська організація, що об’єднує дітей і молодь, які свідомо спрямовують свої зусилля на захист довкілля та навчаються бути активними природоохоронцями. Це більше 40000 дітей та дорослих у всіх регіонах України – 100 міських, 120 районних та 145 сільських осередків! Мета діяльності Спілки – виховання екологічно свідомої особистості через організацію цікавої роботи з дітьми та молоддю, залучення їх до дослідницької роботи та природоохоронних акцій. Спілка керується принципами гуманізму, відкритості, добровільності, творчої ініціативи та активності.

У рамках програми заходів спільна команда Луганського осередку Всеукраїнської екологічної ліги та студентсько-викладацький колектив ННІ ПАН організували та провели тематичні заходи серед здобувачів вищої освіти та учнівської молоді Полтавщини. Учасники зустрічі відвідали презентацію матеріалів з обговоренням «Зелені легені України», на якій  жваво обговорювали питання щодо важливості лісових насаджень та причини їх знищення. Було запропоновано й перегляд відеоряду із супутникових знімків про знищення та відновлення лісів Карпат за останні 20 років. Організатори акцентували увагу учасників на позитивному досвіді сусідніх країн у збереженні та відновлені лісів.

У рамках програми спільно з дитячо-юнацькою бібліотекою Миргородської міської ради організували і відкрили виставку «Зелені легені України», на якій представили фото лісів та фотокадри з їх знищення. Цікавим доповненням до виставки стали інформаційні картки. Читачі бібліотеки мають змогу переглянути світлини та ознайомитися з довідковою інформацією. А для всіх бажаючих запропонована інструкція з виготовлення паперового дерева у техніці оригамі.

Турбота про нашу планету – важлива місія, яку активно пропагують учасники еко-руху по всьому світу. Вчинки людей згубно впливають на навколишнє середовище. І зараз, як ніколи, ризик екологічної катастрофи збільшився в рази. Ліси на нашій Землі займають цілу третину всієї суші нашої планети. Вони виконують життєво важливі екосистемні функції. Зараз ліси України потерпають від знищення не тільки через природній і людський фактор, а й через військові дії.

Загроза знищення лісу під прикриттям війни залишається поряд із загрозами, які напряму спричинені бойовими діями. Варто пам’ятати, що скорочення площі лісів вкрай негативно впливає на глобальні кліматичні процеси.

Відзначення Дня Землі та урочистості щодо 25-річниці Всеукраїнська дитяча спілка «Екологічна варта» продовжуються!

Бажаємо успіхів та нових досягнень команді Всеукраїнська дитяча спілка «Екологічна варта»

 

За інформацією навчально-наукового інституту природничих і аграрних наук

© Луганський національний університет імені Тараса Шевченка, 2007-2024