Луганський національний університет імені Тараса Шевченка

День пам’яті Чорнобильської катастрофи

26 квітня – Міжнародний день пам’яті Чорнобильської катастрофи.

Напередодні дня Чорнобильської трагедії студентсько-викладацький склад навчально-наукового інституту природничих і аграрних наук долучилися до кіносеансу пам’яті «Чорнобильський пил на роки опадає», що відбувся у Дитячо-юнацькій бібліотеці Миргородської міської ради.

Чорнобильська катастрофа – екологічно-соціальна катастрофа, спричинена вибухом і подальшим руйнуванням четвертого енергоблоку Чорнобильської атомної електростанції в ніч на 26 квітня 1986 року, розташованої на території України. Руйнування мало вибуховий характер, реактор був повністю зруйнований і довкілля забруднене великою кількістю радіоактивних речовин. У вересні 2003 року на саміті СНД Президент України Леонід Кучма запропонував країнам-учасницям Співдружності оголосити 26 квітня Міжнародним днем пам’яті жертв радіаційних аварій і катастроф. Рада голів держав СНД підтримала цю пропозицію.

Вже 38 років пройшло з того часу, як вибухнув реактор на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС. У цей день вшановуємо ліквідаторів, за їх сміливість та відвагу. Учасники зустрічі переглянули відео про місто Прип’ять, дізналися про хронологію подій на ЧАЕС і про ліквідацію аварії. Доповнив захід перегляд відео евакуації після трагедії на ЧАЕС. Зачитали уривок з оповідання Катерини Мотрич “Політ журавлів над не толоченими травами”. Присутні вшанували хвилиною мовчання тих, хто віддав своє життя під час ліквідації Чорнобильської катастрофи.

Передаємо найщиріші слова вдячності ліквідаторам та доземний уклін за високу громадянську позицію і схиляємо голови перед світлою пам’яттю тих, хто загинув.

 

За інформацією навчально-наукового
інституту природничих і аграрних наук

 

© Луганський національний університет імені Тараса Шевченка, 2007-2024