Луганський національний університет імені Тараса Шевченка

Екскурсія в Національний музей “Чорнобиль”

17 квітня студенти та співробітники ЛНУ імені Тараса Шевченка на запрошення Лубенської міської громадської організації інвалідів «Ветерани Чорнобиля» відвідали Національний музей «Чорнобиль» у місті Києві.

Цей захід було проведено до 38-ої річниці Чорнобильської катастрофи, яка сталася 26 квітня 1986 року, в цілях увіковічнення пам’яті ліквідації наслідків ЧАЕС та патріотичного виховання підростаючого покоління.

Під час екскурсії присутні дізналися, що Національний музей «Чорнобиль» був відкритий 26 квітня 1992 року, відкриття було створено до п’ятої річниці аварії. У музеї зібрано більше 7 тисячі експонатів, які розповідають про події тієї нищівної дати. До них відносяться фотографії загиблих ліквідаторів, засекречені в той час документи і навіть речі загиблих ліквідаторів і звичайних людей, які надалі були евакуйовані з міста. Музей обладнаний в тематиці катастрофи, у вигляді так званої зони відчуження. На вході в музей відвідувачів зустрів слоган: «Est dolendi modus, non est timendi», що в перекладі з латинської означає «Є межа у печалі, але немає її у тривозі». Над головами побачили вивіски з назвами 76 міст і сіл, які були евакуйовані і припинили свою діяльність та існування в наслідок аварії. На сходинках до музейної зали відвідувачів зустріла вирвана з коренем яблуня – символ біблійного дерева життя.

«Чорнобильська дорога» вела до першого залу, стеля якого виконана у вигляді символічної карти світу, на якій тривожними вогниками блимають атомні електростанції, розташовані на всіх континентах Землі. На стінах залу – виставка соціальних плакатів присвячених ядерній тематиці.

До уваги були представлені відео та аудіо матеріали про причини і наслідки аварії, макет блоку електростанції, який знаходиться в робочому стані. Також в експозиції Національного музею Чорнобиля представлена електронна книга пам’яті, яка допомагає будь-кому отримати інформацію про ліквідаторів-героїв; дізнатися, які завдання вони виконували, щоб ліквідувати аварію і які дози опромінення отримали. В музеї також побачили відображені епізоди життя чорнобильської зони після аварії, що відображають людські долі, в яких переплелися подвиг і біль, відвага і сльози. Крім того, частина музейної експозиції розповідає про те, як допомагали і підтримували Україну інші країни світу.

Екскурсовод наголосила, що місія музею – допомогти людству усвідомити масштаби катастрофи через долі тисяч людей – її учасників, свідків і жертв, змусити людей визнати необхідність примирення між людиною, наукою і технологіями, які поставили під конкретну загрозу існування людської цивілізації і самої планети Земля, осмислити уроки трагедії у всіх сферах життя і не дати світові забути ці уроки, стати попередженням поколінням нового тисячоліття.

Найбільше вразила трифазова діорама у дії «Чорнобильська АЕС до, під час та після аварії», яка демонструє вибух, зруйнувавший атомну станцію, і процес ліквідації його наслідків та макет енергоблоку ЧАЕС у дії, які розширили присутнім хронологічні та тематичні межі музею, підсилили правдивість експозиції. 

Національний музей Чорнобиля був створений для того, щоб переосмислити і розібратися в причинах і наслідках цієї найбільшої за всю історію людства катастрофи.

Експозиції музею не залишать жодного байдужим, сильні емоції гарантовані кожному відвідувачу.

Студенти та співробітники ЛНУ імені Тараса Шевченка щиро вдячні за цікаву та пізнавальну мандрівку до музею адміністрації та профспілковій організації університету, а також керівництву ЛМГОІ «Ветерани Чорнобиля», які організували та запросили в таку історичну та емоційну подорож.

 

Відділ маркетингу ЛНУ імені Тараса Шевченка

© Луганський національний університет імені Тараса Шевченка, 2007-2024