Луганський національний університет імені Тараса Шевченка

Гостьова лекція в ННІ ПАН

В ННІ ПАН відбулася гостьова лекція «Цифрові технології в задачах збору та аналізу екологічної інформації».

Для здобувачів та викладачів ННІ ПАН своїм досвідом поділилися експерти з геоінформаційних систем Національного екологічного центру України – Віталій ГУЛЕВЕЦЬ та Сергій САВЧЕНКО. Національний екологічний центр України це екологічна громадська організація, яка діє задля:

  •  збереження біорізноманіття і здорового довкілля;
  •  забезпечення якісного життєвого середовища в Україні;
  •  формування екологічно свідомого громадянського суспільства;
  •  європейської інтеграції України у сфері охорони довкілля;
  • переходу України на засади збалансованого розвитку, впровадження принципів екоімперативу та екосистемного підходу.

На початку 2024 року за ініціативи навчально-наукового інституту природничих і аграрних наук розпочалася наукова та творча співпраця між університетом та громадським об’єднанням. Під час цієї зустрічі спікери розповіли про засоби дистанційних досліджень, практичний досвід використання ГІС, мобільні застосунки в задачах збору інформації та провели практичний тренінг з використання мобільного додатку «Rilla Forms», як одного із мобільних застосунків які можуть бути використанні для збирання екологічних даних.

Учасники зустрічі дізналися про численні онлайн-сервіси для роботи з супутниковими знімками, такими як: EO Browser, Google Планета Земля, Planet Explorer, а також джерела безкоштовних супутникових знімків. Спікери надали надзвичайно цікаву та корисну інформацію з власного досвіду про найбільш доцільні способи аналізу знімків. Також було продемонстровано, які практичні задачі з оцінки наслідків воєнних дій для довкілля, можна вирішити за допомогою супутникового моніторингу, зокрема його застосування для аналізу стану та пошкоджень ґрунтів, аналізу пожеж та стану лісосмуг на прикладі територіальних громад.

Окремим питанням розглянули програмні інструменти для роботи із супутниковими знімками та онлайн сервіси для дослідження екологічних наслідків, наприклад, NASA FIRMS який використовує супутникові спостереження з інструментів MODIS і VIIRS для виявлення активних пожеж і температурних аномалій і передає цю інформацію особам, які приймають рішення, майже в режимі реального часу за допомогою сповіщень електронною поштою, готових даних аналізу, онлайн-карт і веб-сервісів.

Щиро вдячні пану Сергію, пану Віталію, нашим партнерам ГО «Національний екологічний центр України» за надзвичайно цікаву, корисну та надихаючу лекцію і плідну співпрацю!

В нас ще є багато цікавого для тих, хто бажає навчатись, розвиватись та ставати справжніми професіоналами!

Запрошуємо всіх до нашої успішної шевченківської родини за престижною освітою, яка в майбутньому стане запорукою вашого успіху!

Контакти: +380507671066, +380934362993; fpnlnu2023@gmail.com; м. Миргород, вул. Старосвітська, 52/15; м. Лубни, вул. Віктора Новікова, 2, пл. Вокзальна, 7. 

Сайт Інституту природничих і аграрних наук: https://luguniv.edu.ua/?page_id=349.

 

 

За інформацією ННІ ПАН 

 

© Луганський національний університет імені Тараса Шевченка, 2007-2024