Луганський національний університет імені Тараса Шевченка

Розпочали роботу дослідницькі групи університету

У ДЗ «Луганський національний університет імені Тараса Шевченка» розпочали роботу 10 дослідницьких груп.

Нагадаємо, що вченою радою університету від 01 березня 2024 р. було затверджено положення про дослідницьку групу університету. У той же день наказом ректора це положення було введено в дію. Метою організації дослідницьких груп є забезпечення розвитку наукового потенціалу університету, підтримання діючих та створення нових наукових шкіл, забезпечення кадрового відтворення. Дослідницькі групи (ДГ) виконують такі задачі: виконання науково-дослідних робіт, що визначаються науковим напрямом діяльності ДГ; підготовка наукових статей та доповідей для наукових видань, науково-технічних виставок, конференцій, семінарів для широкої демонстрації спеціалістам та громадськості наукового потенціалу співробітників університету та створення позитивного іміджу університету; підготовка заявок на отримання й виконання вітчизняних та міжнародних колективних (індивідуальних) наукових грантів; підготовка кадрів найвищої кваліфікації; впровадження експертної діяльності.

На сьогодні в університеті вже сформовано 10 дослідницьких груп. Вони функціонують на базах:

  • Навчально-наукового інституту математики та інформаційних технологій:
    • Дослідницька група з алгебри. Керівник дослідницької групи – Жучок Ю.В., д.ф.-м.н., проф. кафедри математики та інформатики.
  • Навчально-наукового інституту бізнесу і менеджменту:
    • Менеджмент – крок до успіху. Керівник дослідницької групи – Колосов А. М., д.е.н., проф. кафедри менеджменту.
    • Інформація володіє світом. Керівник дослідницької групи – Малюк О. Ю., к.філол.н., доц. кафедри менеджменту.
  • Навчально-наукового інституту соціальних і гуманітарних наук:
    • Україна в контексті російсько-української війни: політичні, дипломатичні та правові виклики та перспективи. Керівник дослідницької групи – Вовк С. О., д.політ.н, доц., завідувачка кафедри політології і міжнародних відносин.
    • Навчально-наукового інституту педагогіки та психології:
    • Сучасні освітні технології. Керівник дослідницької групи – Бутенко Л. Л., д.пед.н., доц., завідувачка кафедри педагогіки.
    • Компетентнiсний пiдхiд до змiсту професiйноi пiдготовки майбуrнiх учителiв початкової школи. Керівник дослідницької групи – Починкова М. М., д.пед.н., проф. кафедри початкової освіти.
    • Професійна підготовка вихователів ЗДО в умовах сучасності. Керівник дослідницької групи – Гречишкіна І. А., к.пед.н., доц. кафедри розвитку дитини раннього і дошкільного віку.
    • Теорія і практика соціальної, соціально-педагогічної та психологічної роботи з вразливими категоріями населення. Керівник дослідницької групи – Юрків Я. І., д.пед.н., проф., проректор з науково-педагогічної роботи.
    • Здоров’язбереження працівників соціальної сфери. Керівник дослідницької групи – Данильчук Л.О., д.пед.н., проф. кафедри соціальної педагогіки.
  • Навчально-наукового інституту публічного управління і післядипломної освіти:
    • Дослідники проблем управління. Керівник дослідницької групи – Сич Т. В., д.пед.н., проф., завідувачка кафедри публічної служби й управління навчальними закладами.

Дослідницькі групи можуть бути частиною наукових шкіл – професійних наукових колективів, сформованих дослідниками під керівництвом відомих вчених, інтереси яких спрямовані на вирішення довготривалих актуальних проблем за певним науковим напрямом. Колективом наукової школи  є  кілька поколінь учених, серед яких обов’язково має бути визначена положенням про наукові школи кількість докторів та кандидатів наук (Ph.D), а також цей колектив повинен задовольняти додатковим публікаційним та іншим умовам.  У разі, якщо дослідницька група не є частиною ніякої наукової школи, то серед її основних задач є виконання всіх умов формування наукової школи та перетворення з часом у таке наукове об’єднання.  

Бажаємо створеним дослідницьких групам успіхів у наукових дослідженнях. Сповідаємося, що з часом кількість як дослідницьких груп, так і наукових шкіл нашого університету буде збільшуватися.  

 

Проректор з науково-педагогічної роботи
Анатолій ЖУЧОК

 

© Луганський національний університет імені Тараса Шевченка, 2007-2024