Луганський національний університет імені Тараса Шевченка

Міжнародна співпраця в ННІ ПАН

Команда навчально-наукового інституту природничих і аграрних наук продовжує роботу щодо розширення міжнародної співпраці

На початку квітня відбулося підписання угоди щодо співпраці з питань освіти, науки та соціально-гуманітарної роботи  між ректором ДЗ «Луганський національний університет імені Тараса Шевченка» професором Оленою КАРАМАН та ректором Клайпедського університету  (Литва) професором Артуром Разбадаускасом. Встановлення зав’язків між університетами  відбулося за сприянням  завідувача кафедри хімії, географії та наук про Землю Дмитром СОПОВИМ та науковим співробітником Клайпедського університету Олександрою РОЖЕНКО.

Клайпедський університет має потужні факультети природничого спрямування. Саме у Клайпедському університеті восени було відкрито перший в Литві методичний STEAM Center. До складу центру входить чотири лабораторії (у тому числі хіміко-біологічна та спеціалізована – морська).

Біолого-хімічна лабораторія центру –  це сучасна лабораторія розвитку знань і практичних навичок, яка втілює принципи STEAM: цілісну та інтегровану фундаментальну освіту (шляхом інтеграції хімії, фізики, інформатики та математики в біологію); надає можливість демонструвати процеси у лабораторії та спостереження в реальному житті; надавати цікаву теоретичну інтерпретацію явищ; застосувати наукові результати у розробці технологій. У лабораторії можливе проведення невеликих дослідницьких робіт, тому лабораторія використовується також для природничих досліджень. Ще одна лабораторія –  морська лабораторія – це сучасна лабораторія регіонального рівня, яка заохочує до науки та розвиває навички в галузі наук STEAM. Ця лабораторія відкриє двері в таємничий морський світ, дозволяє готувати  інженерів та дослідників через наукові  дослідження. Крім того, у центрі створено інноваційний простір творчих майстерень FabLab.  В методичному центрі працюватиме  відкритий доступ до методичного центру STEAM KU. ВІДЧИНЕНО будуть проводитись різноманітні експериментальні освітні заходи у абсолютно нових лабораторіях. 

У перших числах квітня, в Клайпедському університету, після майже трьох років реконструкції, відбулося відкриття модернізованого ботанічного саду Клайпедського університету. Відвідувачів ботанічного саду порадують освітлені навчальні стежки, адаптовані для людей з обмеженими фізичними можливостями, сучасна система маркування рослин, інтерактивні інформаційні стенди, три альтанки різного стилю. У новозбудованому Освітньому центрі ботанічного саду вже заплановані заходи для відвідувачів – це різноманітні семінари, тренінги, навчання для студентів.

Цікавим для природничників нашого університету є й реалізація в Клайпедському університеті проєкту GO GREEN. Цей проєкт дозволяє переосмислити дисциплінарні програми та методи навчання, встановлювати співпрацю між різними навчальними закладами; створювати практичні бізнес-моделі, які допомагають вирішити екологічні проблеми тощо.

Команда природничників ННІ ПАН сподівається на подальший розвиток встановлених зав’язків та реалізацію амбітних спільних проєктів.

 

За інформацією навчально-наукового інституту природничих і аграрних наук 

© Луганський національний університет імені Тараса Шевченка, 2007-2024