Луганський національний університет імені Тараса Шевченка

Засідання вченої ради

29 березня в дистанційному режимі відбулося засідання вченої ради університету.

На порядку денному були такі питання:

  • про систему соціально-гуманітарної роботи в університеті та студентське самоврядування;
  • про роботу спеціалізованих вчених рад;
  • про присвоєння вчених звань;
  • різне.

Заслухавши і обговоривши доповідь голови соціально-гуманітарної комісії Віри Пушко і голови студентського самоврядування університету Анни Берендяєвої про систему соціально-гуманітарної роботи в університеті та студентське самоврядування, вчена рада відзначила, що в університеті діє цілісна система соціально-гуманітарної роботи, що дає можливість охоплювати виховним впливом здобувачiв вищої освіти усіх рівнів. Вона має усталений вигляд протягом близько 20 років, який було збережено в умовах першого та другого вимушених переміщень.  Наразі соціально-гуманітарна робота в університеті здійснюється за традиційними напрямами, у межах яких проводять заходи у містах Полтава, Лубни, Миргород, Чорноморськ з використанням інформаційно-комунікаційних технологій. Водночас функціювання ЛНУ імені Тараса Шевченка в зазначених умовах спонукає до коригування її завдань, форм і методів. Так само традиційною залишається структура студентського самоврядування. У його складі працюють сектори: навчально-науковий; зовнішніх зв’язків і роботи з військовослужбовцями та студентами-ВПО; культурно-масовий; трудовий; спортивний; інформаційний (редколегія). Загалом в університеті успішно діють 17 органів студентського самоврядування на загальноуніверситетському рівні, в інститутах, коледжах та в гуртожитках. Під час доповідей було висвітлено й проблеми, які потребують вирішення. В ході обговорення йшлося про необхідність актуалізації національно-патріотичного виховання під час навчального процесу, високу ефективність роботи студентського самоврядування та необхідність створення Центру соціально-гуманітарної роботи.

По другому питанню про роботу спеціалізованих вчених рад було заслухано та обговорено доповідь проректора з науково-педагогічної роботи Анатолія Жучка. Вчена рада відзначила, що у ДЗ «ЛНУ імені Тараса Шевченка» на сьогодні функціонують дві спеціалізовані вчені ради з правом приймати до розгляду та проводити захисти докторських (кандидатських) дисертацій за спеціальностями: 13.00.01 – загальна педагогіка та історія педагогіки, 13.00.06 – теорія та методика управління освітою, 13.00.04 – теорія і методика професійної освіти, 13.00.05 – соціальна педагогіка. Головою спеціалізованої ради Д 29.053.01 є доктор педагогічних наук, професор Олена Караман, головою ради Д 29.053.03 – доктор педагогічних наук, професор Ірина Цебрій.  Протягом 2023 року в цих радах було захищено три докторські дисертації. Крім того, у 2023–2024 навчальному році відбулось 7 засідань спеціалізованих разових рад на здобуття ступеня доктора філософії. Здобувачі успішно захистили дисертації згідно процедури нового Порядку присудження ступеня доктора філософії та скасування рішення разової спеціалізованої вченої ради закладу вищої освіти, наукової установи про присудження ступеня доктора філософії та отримали дипломи докторів філософії.

Рішенням вченої ради вчені звання професора по кафедрі політології і міжнародних відносин було присвоєно доктору політичних наук Світлані Вовк та доктору політичних наук Антону Бадеру, вчене звання доцента по кафедрі образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва – кандидату педагогічних наук Наталії Дігтяр.

Серед різного було розглянуто питання про порушення клопотання щодо присвоєння почесного звання «Заслужений художник України» Інні Гуржій та почесного звання «Заслужений працівник культури України» Тетяні Острецовій, затвердження переліків дисциплін вільного вибору для здобувачів вищої освіти всіх рівнів на 2024 – 2025 навчальний рік, затвердження та внесення змін до процедур забезпечення якості вищої освіти, внесення змін до Положення про підвищення кваліфікації педагогічних, науково-педагогічних працівників, державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування, Положення про підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників Державного закладу «Луганський національний університет імені Тараса Шевченка» та Положення про академічну доброчесність учасників освітнього процесу ДЗ «Луганський національний університет імені Тараса Шевченка», а також питання про нагородження грамотою університету та рекомендацію до друку наукових і навчально-методичних праць.

 

 

Учений секретар університету

© Луганський національний університет імені Тараса Шевченка, 2007-2024