Луганський національний університет імені Тараса Шевченка

ННІ ПАН – 101 рік історії

Навчально-науковому інституту природничих і аграрних наук виповнився 101 рік.

Сьогодні, в останній четвер березня – за традицією,  Навчально-науковий інститут природничих і аграрних наук  ДЗ «Луганський національний університет імені Тараса Шевченка» відзначає свій День народження. У цьому році інституту виповнився 101 рік.

Навчально-науковий інститут природничих і аграрних наук пройшов складний, але успішний шлях становлення та розвитку. Роком заснування інституту вважається 1923 рік, коли у структурі Донецького інституту народної освіти було розпочато підготовку спеціалістів природничого напрямку.

У 20-ті роки в ДІНО формувалися спеціальності природничого напряму: у 1927-1929 роках відкрито хімічне та агробіологічне відділення, у 1928 році –  біологічне відділення.  У 1932 році на базі хімічного та агробіологічного відділень створено агробіологічний факультет, а у 1933 році  – географічний факультет. У 1934 році ДІНО перетворено у Луганський державний педагогічний інститут (ЛДПІ), у структурі якого агробіологічний факультет було реорганізовано в хімічний факультет, а в 1936 році – у факультет природознавства та хімії.  Протягом 1941-1943 рр. факультет у складі інституту пережив дві евакуації, і з осені 1943 року після повернення було розпочато новий етап його відновлення та розвитку. У 1951 році на базі двох факультетів – географічного й природознавства та хімії – було створено природничо-географічний факультет.

Наприкінці 90-х років на факультеті відкрилися нові спеціальності – відбувається певна реорганізація його кафедр – і,  у 2009 році змінилася назва факультету на факультет природничих наук. У цей період кафедри проводять плідну наукову й освітню діяльність, модернізуються геологічний та зоологічний музеї, гербарна, агробіостанція, зимовий та ботанічний сади, анатомічний музей та віваріум, хімічна, створюються біохімічна, електронна та молекулярно-генетична лабораторії, навчально-польові табори «Ново-Ільєнка» та «Іванівка». Створюються та оформлюються спеціалізовані навчальні кабінети та лабораторії, комп’ютерні класи, кафедральні бібліотеки з найсучаснішим обладнанням.

З вересня 2014 року факультет природничих наук у складі університету перебуває у третій вимушеній евакуації у м. Старобільськ. Незважаючи на труднощі, колектив факультету активно працює, завдяки чому наш факультет залишається, як і раніше, одним із основних фундаментальних освітніх підрозділів у структурі Луганського національного університету імені Тараса Шевченка.

Швидке відновлення продуктивної діяльності факультету в цих умовах відбулося завдяки зусиллям, насамперед, студентсько-викладацького колективу, який у короткий термін повністю відновив та налагодив освітньо-виховний процес у нових умовах.

За час роботи в м. Старобільськ на факультеті було повністю відновлено матеріально-технічну базу –  створено геологічний та зоологічний музеї, гербарна, п’ять сучасних спеціалізованих навчально-наукових лабораторій, мультимедійні аудиторії та агробіологічна станція тощо. Контингент здобувачів освіти факультету досяг 1000 осіб.

У березні 2022 року факультет природничих наук у складі університету перемістився на Полтавщину де перебуває у четвертій вимушеній евакуації у м. Миргород та м. Лубни.

Незважаючи на всі складності факультет знов відновив свою роботу і займає ведучі позиції серед інших навчальних підрозділів університету.

У травні 2023 року студенсько-викладацький колектив факультету відзначив 100-річну річницю від дня його заснування. Враховуючі стабільність факультету за рішенням вченої ради університету 1 лютого 2024 року факультет природничих наук було перетворено в Навчально-науковий інститут природничих і аграрних наук.

Сьогодні, студенсько-викладацький колектив ННІ ПАН впевнено дивиться у майбутнє, активно розвивається у структурі університету на Полтавщині та ставить нові амбітні цілі задля Перемоги та розвитку нашої країни!

Уклінно дякуємо нашим викладачам, студентам, випускникам, які сьогодні мужньо боронять нашу країну!

Процвітання та нових здобутків тобі, наш любий ННІ ПАН! Чекаємо на Переможну зустріч різних поколінь нашої великої родини ННІ ПАН – ФПН – ПГФ!

 

© Луганський національний університет імені Тараса Шевченка, 2007-2024