Луганський національний університет імені Тараса Шевченка

Гостьова лекція в ННІ ПАН

В ННІ ПАН відбулася гостьова лекція «Особливості технологій вирощування лікарських рослин в умовах України».

Здобувачі та викладачі всіх спеціальностей інституту природничих і аграрних наук відвідали гостьову лекцію Назара ПРИВЕДЕНЮКА, кандидата сільськогосподарських наук, завідувача відділу технології вирощування лікарських рослин  Дослідної станції лікарських рослин Інституту агроекології і природокористування Національної академії аграрних наук України.

Під час зустрічі слухачі дізналися про особливості технологічних процесів при вирощуванні лікарської рослинної сировини – квіток та суцвіть; трави та листя; коренів і кореневищ; плодів та насіння. Технологічні процеси значно відрізняються в залежності від того, яку лікарську сировину заплановано отримати. Перші кроки, які пан Назар рекомендував здійснювати для новачків у вирощуванні лікарських рослин, це підбір культур, вибір поля та підготовка ґрунту (основна та передпосівна). Учасники зустрічі дізналися про весь технологічний цикл вирощування лікарських рослин – від закладки виробничих посівів до реалізації продукції кінцевому споживачу. Кожен культурний вид лікарських рослин має свої особливості не тільки вирощування, а й висушування сировини, яка включає цілий ряд технічних умов із застосуванням спеціалізованого обладнання, які дозволяють зберігати цінні біологічні речовини сировини. Також, обов’язковим елементом, і часто не простим в умовах України, є контроль якості рослинної сировини.

Особливо зацікавило слухачів питання про використання пестидів при вирощуванні лікарських рослин та можливості  контролю їх залишків у готовій сировині. Крім того, важливе значення мають навіть умови транспортування готової сировини для її подальшого використання фармацевтичними компаніями, які, як правило і є замовниками такої сировини. Одна з таких компаній «Лубнифарм» знаходиться на території Полтавської області.

Щиро вдячні пану Назару та нашим партнерам – Дослідній станції лікарських рослин Інституту агроекології і природокористування НААНУ за змістовну цікаву лекцію, корисну професійну зустріч і сподіваємося на подальшу співпрацю! 

 

За інформацією ННІ ПАН

© Луганський національний університет імені Тараса Шевченка, 2007-2024