Луганський національний університет імені Тараса Шевченка

Чемпіонат України з богатирського багатоборства

23-24 березня у Запоріжжі традиційно пройшов Чемпіонат України з богатирського багатоборства.

Більше тридцяти атлетів з всієї України  змагались у  вагових категоріях -80 кг., -90кг., -105 кг. – 120 кг. та понад 120 кг.

Луганський національний університет імені Тараса Шевченка представляли:

  • здобувач 1 курсу другого (магістерського) рівня вищої освіти спеціальність “017 Фізична культура і спорт” НН ІОЗіС ЛНУ імені Тараса Шевченка  – Володимир САВОСТЬЯНОВ (м.Кремінна);
  • здобувач другого курсу другого (магістерського рівня) вищої освіти спеціальності «Середня освіта. Фізична культура» НН ІОЗіС ЛНУ імені Тараса Шевченка  – Роман ГРЄКОВ (м.Київ);
  • директор навчально-наукового інституту охорони здоров’я і спорту ЛНУ імені Тараса Шевченка – Олександр ДУБОВОЙ (м.Кремінна);
  • викладач кафедри олімпійського та професійного спорту НН ІОЗіС  ЛНУ імені Тараса Шевченка – Валерій ГАЗАЄВ  (м.Мелітополь);
  • представник Луганської області, випускник ЛНУ імені Тараса Шевченка  – Дмитро ІГОЛКІН (м.Сєвєродонецьк).

Змагання складались з трьох вправ, це підйом Зехера – атлет піднімає штангу з помосту до колін, закладає на коліна, потім бере на передпліччя і встає. Вправа зарахована коли спортсмен вирівняв коліна і стоїть рівно.

Друга вправа- це класика силового багатоборства – підйом колоди над головою. Спортсмен спочатку закочує колоду на груди, а потім піднімає догори. При цьому він повинен зафіксувати положення  і вирівняти коліна та лікті.

Завершує триборство класична тяга без екіпірування.

Результати спортсменів:

Чемпіонами стали:

  • Валерій ГАЗАЄВ ( ваг категорія до 105 кг.)
  • Дмитро ІГОЛКІН (вагова категорія 120 кг)

Срібні нагороди:

  • Роман ГРЄКОВ (вагова категорія +120)
  • Володимир САВОСТЬЯНОВ  (вагова категорія до 120 кг)
  • Олександр ДУБОВОЙ у ваговій категорії до 120 кг здобув бронзову нагороду і став переможцем у категорії «майстер».

Змагання стали відбірковими до національної збірної команди України. Наші спортсмени потрапили до основного складу і вибороли право представляти Україну та рідну Луганщину на міжнародних змаганнях 2024 року.

Значну увагу розвитку богатирського багатоборства приділяє Голова Федерації силових видів спорту Луганської області,  директор навчально-наукового інституту охорони здоров’я і спорту ЛНУ імені Тараса Шевченка Олександр ДУБОВОЙ: «Цього року прийняти правові норми, які дають змогу нашому спорту, а саме  богатирському багатоборству та перетягуванню канату вже бути в Україні в системі дитячо-юнацьких спортивних шкіл. Саме це завдання ставить перед нами наше керівництво Федерації, і ми цим будемо займатися. Перші кроки вже зроблені і я вважаю, що відділення з богатирського багатоборства скоро будуть відкриті по всій країні».

За визначенням Федерації найсильніших атлетів України і перетягування канату Олександр Дубовой став кращим тренером змагань і отримав пам’ятний Кубок (за підготовку спортсменів високого класу Володимира Савостьянова та Дмитра Іголкіна).

Вітаємо спортсменів і тренерів, бажаємо вдалих стартів, славно представляти Луганщину та рідну Кремінну на міжнародних змаганнях.

 

Навчально-науковий інститут охорони здоров’я і спорту

© Луганський національний університет імені Тараса Шевченка, 2007-2024