Луганський національний університет імені Тараса Шевченка

Всесвітній день поезії

21 березня щорічно відзначається Всесвітній день поезії.

В Україні День поезії почали відзначати з 2004 року. Поезія є не просто частиною загальносвітової культури, а й одним з геніальних досягнень людства. Особлива енергетика поезії здатна вести за собою, надихати та об’єднувати.

В Україні був поширений особливий національний поетичний жанр — думи, тобто епічні та ліричні поеми, які речитативом виконувалися під акомпанемент бандури чи кобзи.

Але справжнім духовним лідером для українців став Тарас Шевченко. Народжений в кріпацтві, він мав видатний художній та поетичний таланти, а за революційний настрій своїх віршів пережив десятирічне заслання.  Попри коротке життя, український геній залишив багато видатних поем, балад, повістей та збірку «Кобзар». Шевченко є поетом всесвітнього масштабу — його вірші перекладено на більшість світових мов, і навіть за межами України поету встановлено чимало пам’ятників.

З найдавніших часів і донині поезія залишається  живим видом мистецтва, який постійно розвивається, але суть її залишається незмінною — прагненням до відтворення найглибших та найважливіших людських почуттів.

Найпростіший спосіб відзначити Всесвітній день поезії — взяти з книжкової полиці збірку улюбленого поета та ще раз насолодитися прекрасною творчістю. Студенти Луганського національного університету імені Тараса Шевченка читали сьогодні збірку поета «Кобзар», ім’я якого і носить заклад вищої освіти. Поезія значно збільшує бажання у студентів творити, розширює світогляд, збагачує мову новими словами, надихає на цікаві ідеї.

У Всесвітній день поезії вітаємо всіх майстрів поетичного слова! Бажаємо сповнення творчих задумів та мрій. Хай ваше слово буде завжди потрібним, лікує душу і приносить кожному читачу задоволення, а відтак – буде вічним.

 

Відділ маркетингу ЛНУ імені Тараса Шевченка

© Луганський національний університет імені Тараса Шевченка, 2007-2024