Луганський національний університет імені Тараса Шевченка

Культурне життя Полтави

2 березня представники навчально-наукового інституту філології і журналістики долучились до культурного життя Полтави.

Викладачі на чолі з директором Інституту взяли участь у яскравій мистецькій події – презентації збірки «Драма Панорама 2023» з перформативним читанням п’єси «Молочайник». Захід відбувся на сцені Полтавського академічного обласного українського музично-драматичного театру імені Миколи Гоголя, за підтримки Полтавської ОВА. Постановник читання – головний режисер театру, заслужений діяч мистецтв України Владислав Шевченко.

У заході взяли участь: начальник Полтавської ОВА Філіп Пронін, його заступник Антон Чубенко, Оксана Гриценко – авторка п’єси «Молочайник», драматургиня, військова кореспондентка, співзасновниця і одна з художніх керівниць в тріумвіраті Театру Драматургів; Наталка Ворожбит – драматургиня, сценаристка, режисерка, авторка сценаріїв «Кіборги», «Спіймати Кайдаша», «Погані дороги», лауреатка Шевченківської премії 2022 р.; Ольга Байбак – начальниця відділу зовнішніх комунікацій НСТДУ; Дмитро Терновий – керівник проєкту «Шоукейс української драматургії»; Пьотр Армяновський – перформер, режисер, драматург, працює з документальним кіно, театром і віртуальною реальністю.

Модераторка події – Ірина Гарець, драматургиня, письменниця, співзасновниця й одна з художніх керівників у тріумвіраті Театру Драматургів, керівниця Театру сучасного діалогу м. Полтава.

Книга «Драма Панорама 2023» – це перша в Україні театральна антологія, яка складається з найуспішніших текстів року і, таким чином, підводить його драматургічний підсумок. П’єса «Молочайник» увійшла в збірку «Драма Панорама» як переможниця конкурсу драматургії «Липневий мед 2023». П’єса про виживання й опір ворогу українців в окупації викликала жваве обговорення як і загальна тема проблема «Соціальна значимість української сучасної драматургії».

Викладачі активно долучились до обговорення теми заходу, яке стало справжньою родзинкою, актуалізувало важливість театрального мистецтва в сучасному українському суспільстві. Під час обговорення В. Дмитренко наголосила на ролі вчителя сьогодні, адже в п’єсі активними месниками окупантам стали вчителька-пенсіонерка і її учень, який виявився втіленням мрій кожного про захисника супер-героя Молочайника. Запрошуємо всіх долучитися до прочитання й перегляду п’єс сучасних драматургів! Вони порушують дуже актуальні проблеми! Вдячні авторці п’єси, яка змусила нас у черговий  раз замислитись про ціну, яка платиться щодня за наші життя!

 

Навчально-науковий інститут філології і журналістики

© Луганський національний університет імені Тараса Шевченка, 2007-2024