Луганський національний університет імені Тараса Шевченка

З Днем народження, рідна Альма-матер!

Дорогі  Шевченківці – студенти, викладачі, співробітники, ветерани, випускники, партнери, друзі, нинішнє та майбутні покоління нашої університетської спільноти, усі, хто причетний до великої і славної родини Луганського національного університету імені Тараса Шевченка!

Від заснування у 1921 році й до сьогодення університет пройшов великий та тернистий шлях: війни, евакуації, зміни політичних режимів, реорганізації, перейменування – усе це пережив Луганський національний університет за свою багатолітню історію!

В усі часи свого існування ЛНУ імені Тараса Шевченка завжди був, є і залишається освітнім, науковим, соціокультурним осередком України, лідером вищої освіти, ініціатором та провідником освітніх реформ, оберегом загальнолюдських і національних цінностей. А, починаючи з 2014 року, – незламним борцем за незалежність і територіальну цілісність України та майбутнє української нації в прогресивній світовій та європейській спільноті!

Уже вдруге російська збройна агресія та вимушена евакуація завдали збитків у матеріально-технічному забезпеченні університету. Унаслідок підступного нападу з боку росії зруйновані корпуси та гуртожитки, загинуло багато викладачів і студентів, а понад 2000 студентів є учасниками бойових дій, якими ми дуже пишаємось.  Та кожного разу, коли над Університетом зависала загроза – у часи сталінських репресій, другої світової війни, збройної агресії росії на Сході України 2014 року, повномасштабної війни росії проти України 2022 року – він, не втрачаючи честі й репутації, завжди перемагав, відновлювався і знов займав лідерські позиції в освітньо-науковому просторі України!

Ми схиляємо голову перед нашими викладачами і студентами, які загинули за рідну країну. Вічна їм пам’ять. Проте, вони довели, що Луганський національний університет імені Тараса Шевченка – завжди був, є і буде форпостом українства, послідовним провідником української національної ідеї серед населення України.

Ми дякуємо всім партнерам і друзям, які в найскладніший для України й Університету час, знаходять ресурси й зміцнюють навчальну, наукову, інформаційну, матеріально-технічну базу нашої Альма-матер.

Безсумнівна й незаперечна роль у вихованні молодого покоління і забезпеченні якості підготовки фахівців належить потужному професорсько-викладацькому складу Університету, до якого входять шановані професори й доктори наук, доценти й кандидати наук, видатні освітяни, науковці, знані у світі фахівці, лауреати державних премій і винагород, члени національних та галузевих академій.

Сьогодні в життя кожного українця увірвалася страшна війна. Вона розкидала університетську родину по всьому світу, але ще більше об’єднала й загартувала. Така надзвичайна єдність, відповідальність, енергійність і працелюбність, любов до України й рідної Альма-матер є свідченням нашої готовності до відбудови країни.

За 103 роки Луганський національний університет імені Тараса Шевченка пройшов довгий, складний, але гідний шлях. Наш колектив завжди вирізнявся професійністю, згуртованістю, дбайливим ставленням до традицій і прагненням до пошуку нових шляхів та векторів розвитку, нестримним бажанням рухатись уперед  до амбітних цілей.

Пишаємося кожним із Вас за збереження справжнього духу шевченківської родини. Дякуємо за те, що у важкий час Ви не полишаєте своїх обов’язків і показуєте приклад стійкості й відданості освітянській справі та університету.

Впевнені, що наш Університет гідно пройде крізь грізні виклики сьогодення, набуде нового досвіду, збагатиться вірними друзями та партнерами, а його новий історичний період буде проходити під гаслом відновлення і бурхливого розвитку.

Щиро та сердечно вітаємо всіх із 103 річницею Луганського національного університету імені Тараса Шевченка! Бажаємо нових наукових звершень і відкриттів, блискучих ідей і їх успішного втілення, збереження і примноження накопиченого унікального досвіду, оптимізму, талановитих і відданих студентів, творчих успіхів і професійних випускників, гідного продовження славних традицій університету, а особливо – найскорішого миру рідній українській землі та процвітання нашій Aльма-матер!

Ми – єдині! Зі святом!!!

Ректор ЛНУ імені Тараса Шевченка Олена КАРАМАН
Голова вченої ради Віталій КУРИЛО

© Луганський національний університет імені Тараса Шевченка, 2007-2024