Луганський національний університет імені Тараса Шевченка

Зустріч з письменницею Лубенщини

Зустріч здобувачів вищої освіти НН ІПП з письменницею Лубенщини.

21.02.24 у Міжнародний день рідної мови в НН ІПП відбулася онлайн-зустріч із Ганною Кревською (Мариною Володимирівною Кононенко), українською письменницею, поетесою, журналісткою, членкинею Національної спілки письменників України та Національної спілки журналістів України. Захід присвячений 103 – річниці від дня заснування ДЗ «Луганський національний університет імені Тараса Шевченка» та відбувся у рамках вивчення курсу «Літературне краєзнавство».

На зустрічі були присутні кандидат педагогічних наук, доцент, директор  інституту Марина Єпіхіна, заступник директора з соціально-гуманітарної роботи, завідувачка кафедри початкової освіти, викладачі, здобувачі освіти різних спеціальностей НН ІПП.

Захід почався із привітання усіх присутніх з Міжнародним днем рідної мови. Учасникам було продемонстровано презентацію про життєвий та літературний шлях письменниці. Присутні дізналися про численні премії, лауреатом яких стала Марина Кононенко, про її життєво-мистецьке кредо «Люблю слухати дощ, дивитися на свого сина і холодну каву з вершками. Не люблю озиратися назад і нещирих людей. Свою правду про себе ще не знаю. Та, кажуть, згори все добре видно. Можливо, колись Всевишній її мені розкаже».

А далі було невимушене, цікаве, живе, а для студентів ще і пізнавальне спілкування. Натхненно Ганна Кревська говорила про любов до історії рідної Лубенщини, про головні сюжетні лінії своїх оповідань, романів,  про слова, які вживали раніше, а тепер уміщені в словничку наприкінці книги «Кульбабова стежка»; зачитувала найцікавіші уривки творів, декламувала вірші. Письменниця  розповіла про свої літературні проєкти, секрети власної творчості та про метафоричні назви книжок «Монастирські сливи», «Прядиво роду», «Ситцеве щастя», збірку поезій «Під корою».

Із захопленням слухали розповіді письменниці присутні та запитували: Які   теми найбільше ви порушуєте  у  своїх творах? Яка подія чи історія ставала поштовхом до написання того чи іншого тексту? Чи вплинула на Вас та вашу літературну діяльність повномасштабна війна в Україні? Чи є у вас твори для дітей дошкільного та молодшого шкільного віку? Що для Вас означає бути письменницею, наскільки комфортно почуваєтесь у цьому статусі? Які автори  сучасної української літератури є найулюбленішими і чому? та ін.

Творча зустріч із яскравою, життєрадісною, позитивною та талановитою письменницею запам’яталася учасникам щирим спілкуванням, пізнанням глибин мистецького світу обдарованої лубенчанки.  

Щиро вдячні Ганні Володимирівні за відвертість, за твори, що виховують повагу до людини, плекають мрію про щастя і волю українського народу.

 

За інформацією НН ІПП

© Луганський національний університет імені Тараса Шевченка, 2007-2024