Луганський національний університет імені Тараса Шевченка

Участь у триденному тренінгу

Днями гарант ОП «Соціологія» Котеленець Катерина взяла участь у триденному тренінгу (Латвія, Aknīstē).

Перший день був присвячений обговоренню структури організацій, їх місії та візії. Linda Jākobsone – Gavala, “Gribu palīdzēt bēgļiem” розповіла про становлення та розвиток своєї організації, про структуру та проєкти. Ligita Elksnīte поділилась досвідом про розвиток соціального підприємництва в аграрному секторі.

Daina Alužāne проаналізувала типологію громадських організацій в Латвії і поділилась досвідом реєстрації громадської організації, ведення фінансової документації, а також надала перелік донорів для грантових проєктів. Катерина поділилась своїм досвідом з латвійськими колегами  щодо дослідження організацій в освіті, громадському секторі, тим, як в Україні наразі влаштоване місцеве самоврядування та релоковані військові адміністрації.  Також розповіла про залучення молоді в освітній процес у рамках неформальної освіти.

Другий день був присвячений проектному менеджменту. Учасники удосконалили свої знання та практични навички з написання проєктів. 

Ieva Jātniece поділилась своїм досвідом ведення проектної діяльності в агарному секторі. Розповіла, як з колежанками перетворили школу в  Kaldabruņā на творчий майданчик для селян, де зберігають традиції Латвії, заснувавши організацію ŪDENSZĪMES. Учасники заходу відвідали цю організацію та поспілкувалися з її членкиням. Третій день був присвячений господарській неприбутковій діяльності громадських організацій та розвитку творчості і ремесла як джерела самофінансування. Учасники мали змогу відвідати творчий центр Andu un Ievu Svarānēm   “Rūme” в селі Zasa. Майстри розповіли як поєднують творчість та ведення господарства в організації; які основні види доходу; як залучають донорів.  Досвід утримання громадських організацій за рахунок  використання творчісті може бути цікавим і для українських організацій. 

Отриману інформацію та досвід Катерина Котеленець планує імплементувати в освітній контент ОП «Соціологія» (ОК 23 Соціологія організацій та управління) і в ОП «Соціологія прикордоння та національної безпеки» (ОК 2 Грантрайтинг і управління проєктами).

 

Навчально-науковий інститут
соціальних і гуманітарних наук

© Луганський національний університет імені Тараса Шевченка, 2007-2024