Луганський національний університет імені Тараса Шевченка

Методологічний семінар в НН ІФЖ

14 – 16  лютого 2024 року в навчально-науковому інституті філології і журналістики провели методологічні семінари.

Семінари присвячені знайомству здобувачів освіти І, ІІ, ІІІ рівнів вищої освіти із універсальною десятковою класифікацією та сучасними вимогами  до списку використаних джерел у наукових дослідженнях. Організаторами заходів виступили кафедра української та зарубіжної літератури та кафедра романо-германської філології. Спікеркою методологічного семінару було запрошено Олену Анатоліївну  Борщову, директорку бібліотеки Кремінського ліцею № 5.

Бібліографія – це важлива складова будь-якого наукового дослідження чи роботи. Це список джерел, які використовувалися автором під час підготовки матеріалу. Він дозволяє читачам перевірити достовірність і джерела інформації, а також розширити свої знання за темою. Бібліографія оформляється за певними стандартами, зазвичай використовуючи такі елементи, як ПІБ автора, назви джерел, дата публікації, видавництво та інші дані.

Олена Борщова поділилася власним досвідом, презентувала невеличку «бібліошпаргалку», яка допоможе здобувачам освіти та науковцям вірно оформляти статті, курсові та магістерські роботи. Спікерка зазначила, що бібліографічна грамотність демонструє досвідченість дослідника.

Присутні дізналися, що існують основні правила оформлення джерел, послідовність їх розташування, розповіла про елементи бібліографічного опису документу.  Правильне оформлення бібліографії має кілька важливих переваг: довіру та достовірність, запобігає плагіату, надає легкість у відстеженні джерел, стандартизує наукові здобутки.

Універсальна десяткова класифікація необхідна для інтеграції в міжнародну багатомовну класифікаційну систему інтелектуальних здобутків. Її використовують більше ніж в 100 країнах світу з 1876 року. Спікерка розповіла лайфхакі індексування джерел інформації за УДК.

Учасники семінару взяли участь в обговоренні, поділилися власними думками, мали змогу поставити запитання та отримати вичерпні відповіді.

Щиро вдячні пані Олені Анатоліївні Борщовій за корисну допомогу здобувачам освіти навчально-наукового інституту філології і журналістики.

 

Інформаційний центр навчально-наукового інституту філології і журналістики

© Луганський національний університет імені Тараса Шевченка, 2007-2024