Луганський національний університет імені Тараса Шевченка

Засідання проєктних груп за ОП «Екологія»

На кафедрі садово-паркового господарства та екології НН ІПАН відбулося засідання проєктних груп за ОП «Екологія» бакалаврського та магістерського рівня.

Гаранти освітніх програм «Екологія» Наталія МАЦАЙ та Ірина КИРПИЧОВА провели зустріч з  членами проєктних груп, стейкхолдерами, здобувачами, викладачами та випускниками  для обговорення проєктів освітніх програм. У зустрічі взяли участь: представники Луганської Державної екологічної інспекції – Максим ЯКУНІН, начальник відділу державного екологічного нагляду (контролю) надр, виконуючий обов’язки заступника начальника; Роман ПОЛТАВСЬКИЙ, начальник відділу державного екологічного нагляду (контролю) земельних ресурсів; Олександр ГРЕК, начальник відділу державного екологічного нагляду (контролю) ПЗФ, лісів та рослинного світу, випускник; Наталія ЦАПКО, кандидат технічних наук, доцент, завідувач лабораторії еколого-токсикологічних досліджень антропогенного впливу на компоненти довкілля та нормування екологічного безпечного природокористування ДУ «Український науково-дослідний інститут екологічних проблем»; члени проєктної групи – Олена БЛІНКОВА, доктор біологічних наук, професор кафедри садово-паркового господарства та екології; Інна ТИМЧЕНКО, кандидат технічних наук, доцент кафедри садово-паркового господарства та екології; Катерина БЕРЕЗЕНКО, старший викладач кафедри садово-паркового господарства та екології; Тетяна ПАНТЄЄВА, здобувачка магістерського рівня вищої освіти, першого курсу, за спеціальністю 101 Екологія; Анастасія ГАТЬМАН, здобувачка бакалаврського рівня вищої освіти, першого курсу, за спеціальністю 101 Екологія; Володимира РИБАЛКІНА, здобувачка бакалаврського рівня вищої освіти, першого курсу, за спеціальністю 101 Екологія; а також Дар`я ДЕЛЛЬ, випускниця 2024 року за ОП магістерського рівня; Ірина КРАВЕЦЬ, кандидат сільськогосподарських наук, в. о. завідувача кафедри садово-паркового господарства та екології; Галина ЄВТУШЕНКО, завідувач кафедри біології та агрономії.

Під час зустрічі обговорені важливі питання щодо удосконалення змісту і структури освітніх програм на засадах компетентнісного підходу, змістовність та послідовність вивчення освітніх компонент за  першим та другим рівнем вищої освіти.  Були розглянуті результати опитування здобувачів, роботодавців і випускників та їх пропозиції. Члени проєктних груп дійшли висновку щодо розширення переліку дисциплін фахової підготовки спрямованих на поглиблення  знань з встановлення та подолання наслідків руйнування довкілля спричинених війною. Зазначено, що здобувачі зацікавлені в даних змінах, отримують нові знання з методик дослідження та навички роботи з сучасним програмним забезпеченням.  Окремим питанням розглядалися пропозиції щодо формування переліку вибіркових дисциплін відповідно до актуальних запитів роботодавців. Було зазначено, що освітні програми «Екологія» орієнтовані на глибоку професійну підготовку сучасних фахівців з екологів, здатних до швидкої адаптації до вимог законодавства. Відмічено, що здійснюється інтегрована та послідовна підготовка бакалаврів та магістрів, що поєднує чітку практичну спрямованість навчання. Всі присутні підтримали запропоновані зміни.

Щиро дякуємо всім учасникам обговорення за плідну співпрацю!

 

За інформацією кафедри садово-паркового господарства та екології

© Луганський національний університет імені Тараса Шевченка, 2007-2024