Луганський національний університет імені Тараса Шевченка

Публікаційна активність ЛНУ імені Тараса Шевченка

За останні два роки зростання наукового потенціалу ЛНУ імені Тараса Шевченка підтверджено показниками публікаційної активності.

Одним із важливих складників успішної діяльності університету є його науково-дослідна робота. Серед основних показників, які свідчать про високу результативність використання наукового потенціалу університету, є передусім публікаційна активність науково-педагогічних працівників у виданнях, що входять до міжнародних наукометричних баз даних (Scopus, Web of Science), а саме: кількість cтатей у  наукових виданнях, вiднесених до першого, другого або третього квартилів вiдповiдно до класифiкацiї SCImago Journal Rank, кількість цитувань публікацій науково-педагогічних працівників за даними Scopus та Web of Science, кількість монографій у провідних зарубіжних видавництвах, кількість сумісних публікацій з провідними зарубіжними вченими, кількість наукових грантів як міжнародних, так і вітчизняних, наявність потужних наукових шкіл  тощо.    

Аналізуючи публікаційну активність за останні два роки, дійдемо висновку, що наш університет збільшив:

  • кількість публікацій науковців, які реферуються у Scopus на  42%  (у 2021 році – 193, у 2023 році – 274);
  • кількість цитувань науковців за даними Scopus на  65% (у 2021 році – 852, у 2023 році – 1409);
  • індекс Гірша за Scopus  на   29%   (у 2021 році – 14,   у 2023 році – 18);
  • кількість створених та належним чином оформлених об’єктів інтелектуальної власності на 533% (у 2021 році – 6,  у  2023 році – 38).

Актуальним завданням для університету є створення подальших умов щодо публікацій результатів наукових досліджень ученими в зарубіжних або вітчизняних виданнях, які включені у Scopus та вiднесені до квартилів Q1–Q3 вiдповiдно до класифiкацiї SCImago Journal Rank. Цитування таких публікацій світовою спільнотою науковців є ознакою якості і значущості отриманих результатів як для світової, так і для української науки.

Проректор з науково-педагогічної роботи
Анатолій ЖУЧОК

© Луганський національний університет імені Тараса Шевченка, 2007-2024