Луганський національний університет імені Тараса Шевченка

Тренінг з академічної доброчесності

Здобувачі другого (магістерського) рівня спеціальності 061 «Журналістика» відвідали тренінг з академічної доброчесності.

29 грудня 2023 року о 12:00 здобувачі другого (магістерського) рівня спеціальності 061 «Журналістика» на чолі з Ольгою Куцевською, кандидатом наук із соціальних комунікацій, доцентом, завідувачем кафедри журналістики взяли участь у семінарі-практикумі з елементами тренінгу в Школі академічної доброчесності.

Модераторкою цього заходу виступила Оксана Шевчик, провідний бібліотекар бібліотеки ДЗ «Луганський національний університет імені Тараса Шевченка», яка наголосила на тому, що академічна доброчесність є невід’ємною складовою освітнього процесу і дотримуватися її принципів в першу чергу потрібно починаючи з себе і свого внутрішнього «я». За недотримання доброчесних принципів, здобувачі вищої освіти та науково-педагогічні працівники можуть бути притягнуті до дисциплінарної відповідальності.

Посилаючись на принципи академічної доброчесності, такі як чесність, повага, відповідальність, прозорість, сміливість, довіра, які є життєвим кредом й журналістів у своїй професійній діяльності, було роз’яснено, як можна уникнути плагіату при цитуванні, перефразуванні та узагальненні. Також на екрані був представлений стандарт оформлення списку використаних джерел ДСТУ 8302:2015, який потрібно дотримуватися, та антиплагіатні програми, які визначають кількість оригінальності тексту.

На завершення пані Оксана навела приклади порушень з дотримання академічної доброчесності, а саме академічного плагіату та його різновидів (копіювання, перефразування, компіляція, самоплагіат), фабрикації, фальсифікації, академічного шахрайства, академічного хабарництва. Усі учасники заходу отримали сертифікати.

Сподіваємося, що подібні зустрічі, які є традиційними, сприятимуть дотриманню академічної доброчесності нашими здобувачами освіти.

 

За інформацією кафедри журналістики

© Луганський національний університет імені Тараса Шевченка, 2007-2024