Луганський національний університет імені Тараса Шевченка

Концерт-лекція «Прадавня музика України»

Полтавці почули історію про музику антів.

6 грудня в Полтавському літературно-меморіальному музеї І.П. Котляревського пройшов концерт-лекція від Ірини Цебрій, професора, завідуючої кафедрою музичного мистецтва та хореографії навчально-наукового інституту мистецтв.

Концерті-лекцію присвятили  історії та культурі антів і венедів. Це праслов’янські племена, які жили на території сучасної України за кілька століть до утворення Київської Русі. 

Організатори зробили акцент на музичній спадщині давніх племен. Це пов’язано з оновленням освітньо-професійної програми в навчально-науковому інституту мистецтв Луганського національного університету імені Траса Шевченка.

Твори виконували студенти НН ІМ. На початку тріо дудариків виконало твір побудований на архаїчній пентатоніці, тобто на 5 звуках. Наступною прозвучала колискова. Її стародавній текст, розповідає про міцний зв’язок дитини з матір’ю. Висока дитяча смертність у давні часи  спонукала особливо берегти  життя кожного маленького нащадка. Звучала і веснянка архаїчних витоків. У ній лише  4 звуки.

Студентки Інституту мистецтв виконали твір “Хай іде насува чорна хмара” з  опери Леонтовича «На русалчин Великдень». За словами Ірин Цебрій композитор  використав дух давнього  свята  антів. Нині його називають  Купала.

Найунікальніший твір програми  присвячений останньому вождю антів. Оригінал був записаний на бересті. Його, мабуть, створили у  рік смерті вождя – у 650 році, і був він знайдений на межі Київської та Полтавської областей.

Гостей заходу познайомили з мистецтвом гудошників – це  скрипалі на сучасний лад.  У давнину скрипку називали гудок. У неї було  3 струни, а не як нині – 4.  Інструмент мав простішу форму, тому його ставили на коліно.

Наприкінці концерту  звучали твори пізньої епохи – псальма  XVII століття та музичні твори присвячені Марусі Чурай.

Покликання на повний концерт-лекцію: https://www.youtube.com/watch?v=l45yIyKbXCQ

 

Інформаційний центр НН ІМ
Текст: Єлизавета Харахаш
Відео: Центр аудіовізуального мистецтва

© Луганський національний університет імені Тараса Шевченка, 2007-2024