Луганський національний університет імені Тараса Шевченка

День Збройних сил України у ННІСГН

У Навчально-науковому інституті соціальних і гуманітарних наук відзначили День Збройних сил України.

В умовах протидії військової агресії Росії, важливим є вшанування наших героїв – українських воїнів, які сьогодні боронять Україну. Частиною цього процесу є популяризація історії українського війська, наголос на перемогах у битвах, у яких, у різні моменти історії, брали участь воїни нашої держави. Серед таких славетних сторінок військової історії є яскрава перемога литовсько-польсько-української армії на чолі з князем Костянтином Івановичем Острозьким над московськими силами у битві під Оршею у вересні 1514 р.

Висвітленню цієї події був присвячений захід з приводу відзначення Дня Збройних сил, який пройшов 6 грудня цього року у навчально-науковому інституті соціальних і гуманітарних наук. Спікером заходу виступив д.і.н., професор, завідувач кафедри історії та археології Олександр Набока. У традиційній для нього творчій манері, доповідач розкрив причини, передумови та перебіг битви під Оршею, розглянув життєвий шлях полководців, які керували військами супротивників.

Олександр Набока, аналізуючи історичні результати Оршанського бою, провів паралелі із сучасністю, висловивши припущення, що сьогоднішній російсько-український конфлікт є продовженням сторічного протистояння, обумовленого імперськими амбіціями Москви.

Навчально-науковий інститут соціальних і гуманітарних наук

© Луганський національний університет імені Тараса Шевченка, 2007-2024