Луганський національний університет імені Тараса Шевченка

Настільні ігри

Настільні ігри у стінах ЛНУ імені Тараса Шевченка в сенсорній кімнаті, де триває робота з дітьми-переселенцями психолога СОС «Дитячі містечка» Антона Назмієва.

У нинішній надскладний час особливо тяжко доводиться дітям, бо на їхні плечі випало випробування страшною війною. А тому діти потребують особливої підтримки, уваги і розради. Все це і не тільки у стінах Луганського національного університету імені Тараса Шевченка можна отримати в сенсорній кімнаті, яка спеціально створена для психоемоційного розвантаження, де триває робота з дітьми-переселенцями психолога СОС «Дитячі містечка» Антона Назмієва.

За допомогою фахівців діти в такій спеціально облаштованій локації здобувають нові знання, грають в розвиваючі ігри. Тут вони можуть погратися в конструктор, різноманітні настільні ігри,  помалювати, почитати цікаву літературу, й зайнятися іншими справами, що сприяють особистісному розвитку, звісно, під наглядом психолога.

Діти найкраще пізнають цей світ через гру. Їм не потрібні занудні лекції, довгі пояснення, безкінечні правила. Хочете, аби дитина зацікавилась чимось? Доведіть їй, що це може бути цікаво! Ігри для дітей, перевірені психологами, навчають усім необхідним навичкам, щоб розвиватись і щасливо жити у цьому світі, а це саме те, чого всі ми прагнемо для них.

У світі, де технології розвиваються з космічною швидкістю, діти з нетерпінням чекають моменту, коли зможуть отримати свій перший смартфон чи планшет. Однак, вже багато досліджень показали, що довготривале використання гаджетів, особливо у дітей, може мати негативні наслідки для їхнього здоров’я та розвитку. Ми знаємо, як складно відірвати дитину від гаджету, щоб просто поспілкуватися і провести разом час. Як альтернативу, ми рекомендуємо настільні ігри, які не тільки розвивають інтелектуальні навички, але й сприяють соціалізації та взаємодії з іншими.

З дітьми будь-якого віку потрібно і важливо грати. Добре продумана гра — це і є та сама супер цікава навчальна діяльність, про яку мріє дитина, особливо якщо до неї приєднаються і дорослі.

З дітьми варто просто спілкуватися, грати, жартувати і бути по-справжньому близьким, тому що гра є дійсно важливим елементом дитинства, і дитячі настільні ігри – це відмінний спосіб для вироблення різноманітних навичок та якостей у дітей. Вони допомагають дітям розвивати моторику та координацію, соціальні навички, когнітивні здібності, а також вчать їх програвати, що теж дуже важливо. Крім того, граючи разом із дитиною, ви будете підтримувати з нею психологічний контакт. Вона буде відчувати вашу опору і готовність допомогти в досягненні цілей, що так необхідно в процесі розвитку дитини.

Тож проведення часу за настільними іграми для дітей подібне спорту — той же азарт, дух суперництва, прагнення до перемоги і чітко визначені правила гри, а головне – діти стають активними учасниками, справедливими суддями, що дає їм змогу приміряти на себе будь-яку роль.

Наші фахівці також не забувають пригощати дітвору смаколиками.

Даний простір облаштовано за підтримки Міжнародної благодійної організації СОС “Дитячі Містечка”( sos-ukraine.org ) .

Дякую колегам за співпрацю. Наше завдання – дати дітям все, чого вони потребують, щоб вирости в здорових, щасливих і розумних людей!

 

Асистент кафедри психології Навчально-наукового інституту педагогіки і психології,
доктор філософії, керівник центру “Психологічного відновлення та адаптації”,
психолог СОС “Дитячі містечка” Антон Назмієв

© Луганський національний університет імені Тараса Шевченка, 2007-2024