Луганський національний університет імені Тараса Шевченка

Відкриття благодійної виставки

У м. Полтава відбулося відкриття благодійної виставки «Кольори білого континенту» Сергія Глотова, випускника ФПН ЛНУ імені Тараса Шевченка, члена 27-ї та 28-ї українських антарктичних експедицій.

27 листопада 2023 року у м. Полтава в приміщенні Полтавської обласної універсальної наукової бібліотеки імені І.П. Котляревського відбулося відкриття виставки «Кольори білого контенту», яка є частиною благодійного авторського фотопроєкту Сергія Глотова, що спрямований на підтримку волонтерських ініціатив для допомоги Збройним силам України. У цей раз у залі бібліотеки розміщені кюар коди та посилання, за якими можна зробити свій донат на волонтерський збір, оголошений ГО «Координаційний центр об’єднань ветеранів АТО, збройних сил, інвалідів війни, учасників бойових дій, локальних конфліктів і миротворчих місій та волонтерів», на придбання для 5 ОШБ Т4 – бойової машини та її переобладнання W T4 для евакуації поранених військових.

Сергій Глотов – випускник факультету природничих наук ДЗ «Луганський національний університет імені Тараса Шевченка», кандидат біологічних наук за спеціальністю «Ентомологія», фотограф, волонтер, учасник 27-ї та 28-ї українських антарктичних експедицій. З лютого 2022 року Сергій працює у найвіддаленіший точці України – антарктичній станції «Академік Вернадський» на о. Галіндез у Антарктиці.

Народився Сергій у Луганську, де жив, навчався та працював до 2014 року. З листопада 2013 року був активістом Луганського майдану, потім організатором допомоги нашим військовим. Після окупації міста Луганськ у 2014 році був занесений до «розстрільних» списків окупантів та був вимушений покинути рідне місто. Після переїзду до м. Львів, заснував благодійний фонд «Народна підтримка воїнів АТО», постійно приймав участь у волонтерських поїздках на Схід. За ініціативи Сергія у 2018 році підготовлено документальну хроніку «У вогняному кільці. Оборона Луганського аеропорту». Сьогодні Сергій, на відстань в понад 15 тис. км від рідної країни, поєднує наукову роботу в експедиції та продовжує волонтерську роботу. Його благодійна виставка «Кольори білого континенту» мандрує світом і завітала до славетного міста Полтави.

Організаторкою виставок на Полтавщині є Наталія МАЦАЙ, декан факультету природничих наук нашого університету. Це вже одинадцята виставка в Україні  та шоста виставка, яка проходить у містах Полтавської області.

Виставка проходила одночасно в офлайн та онлайн-форматах. На відкриття виставки завітав Філіп ПРОНІН, начальник Полтавської обласної військової адміністрації. Пан Філіп дуже тепло привітав учасників зустрічі та подякував Сергію ГЛОТОВУ за волонтерську діяльність, яка наближає нас до Перемоги.

З вітальним словом виступив керівник установи організатора виставки Віталій КУРИЛО, голова вченої ради Державного закладу «Луганський національний університет імені Тараса Шевченка» та керівник установи співорганізаторів заходу – Сергій ОЛЕЙНІКОВ, директор Департаменту екології та природних ресурсів Полтавської області.

Найцікавішою частиною відкриття виставки стала онлайн-екскурсія українською антарктичною станцією «Академік Вернадський», яку провів Сергій ГЛОТОВ. Учасники зустрічі у реальному часі побачили пінгвінів та навіть почули їх, милувались засніженими ландшафтами, роздивлялись айсберги у протоці та окреслення материка Антарктика. Пан Сергій надав можливість побачити станцію, як ззовні так і зсередини, познайомивши із іншими членами команди, що працювали у різних лабораторіях та центрах. Екскурсія по станції викликала багато питань до Сергія, які учасники, як онлайн так і офлайн-формату, змогли задати Сергію.

Після жвавого обговорення екскурсії станцією, учасникам офлайн-формату було запропоновано переглянути експонати виставки. Експозиція знайомить глядачів з дивовижним світом Антарктики, її неповторними пейзажами, незвичними для наших очей поєднаннями кольорів, і звичайно, з її тваринним світом.

Відвідувачі зможуть оглянути світлини антарктичних птахів і ссавців, які мешкають навколо української станції «Академік Вернадський», що розташована на острові Галіндез. Кілька видів пінгвінів, морські котики, леопарди і слони, льодовики та айсберги надають можливість на деякий час зануритися у цю неймовірну атмосферу Антарктики. Фотокартини Сергія дивують неймовірним професіоналізмом та художньою задумкою знімків – з любов’ю передають кольори та життя сніжного та холодного континенту.

Колектив факультету природничих наук щиро дякує колективу Полтавської обласної універсальної наукової бібліотеки імені І.П. Котляревського в особі Надії ВЛЕЗЬКО за допомогу в організації виставки. І, звичайно, всі учасники зустрічі дякують Сергію ГЛОТОВУ за неймовірні емоції, цікаву інформацію та отримане задоволення. Бажаємо Сергію та всім членам експедиції нових здобутків на розвиток нашої держави та скорішої Перемоги!

Благодійна виставка «Кольори білого континенту» Сергія ГЛОТОВА буде проходити до 10 грудня включно за адресою: Полтавська обласна універсальна наукова бібліотека імені І. П. Котляревського, відділ документів із природничих та аграрних наук (вул. Небесної Сотні, 17, кімната 408).

Запрошуємо всіх охочих відвідати безкоштовну виставку та, за можливістю, залишити донат для наших Збройних сил України на волонтерський збір, оголошений ГО «Координаційний центр об’єднань ветеранів АТО, збройних сил, інвалідів війни, учасників бойових дій, локальних конфліктів і миротворчих місій та волонтерів», на придбання 5 ОШБ Т4 – бойової машини та її переобладнання W T4 для евакуації поранених військових.

Посилання на банк https://send.monobank.ua/jar/2apoy5evRT номер картки банку: 5375 4112 1010 6782. 

Посилання на повну трансляцію заходу https://www.youtube.com/watch?v=74ELre-l-oQ

 

За інформацією факультету природничих наук

© Луганський національний університет імені Тараса Шевченка, 2007-2024