Луганський національний університет імені Тараса Шевченка

Всеукраїнський круглий стіл

Представники університету взяли участь у Всеукраїнському круглому столі завідувачів кафедр зі спеціальності 227 Терапія та реабілітація.

16–17 листопада 2023 року в місті Львів відбувся Всеукраїнській круглий стіл завідувачів кафедр зі спеціальності 227 Терапія та реабілітація спеціалізації 227.01 Фізична терапія. Захід було організовано в рамках проєкту «Покращення реабілітаційних послуг в системах охорони здоров’я», що фінансується агентством США з міжнародного розвитку USAID та імплементується міжнародною неурядовою організацією «Моментум Вілс фор Хьюменіті» (Momentum Wheels for Humanity) за підтримки Української асоціації фізичної терапії, Міністерства освіти та науки України, Міністерства охорони здоров’я України, Українського католицького університету та Національного університету фізичного виховання та спорту України. Від ДЗ «Луганський національний університет імені Тараса Шевченка» для участі в круглому столі було запрошено завідувача кафедри фізичної терапії, ерготерапії та медичної діагностики, кандидата медичних наук, доцента Олега Виноградова.

Серед головних спікерів заходу були представники Міністерства освіти і науки України, Міністерства охорони здоров’я України, ДНП «Центр тестування», Української асоціації фізичної терапії та Української студентської асоціації фізичної терапії, провідних закладів вищої освіти. Модератором круглого столу виступив фізичний терапевт, керівник координаторів клінічного навчання фізичних терапевтів в Україні Микола Романишин.

Основною метою круглого столу була презентація та обговорення клінічного компоненту освіти фізичного терапевта і системи оцінювання клінічної практики здобувачів другого (магістерського) рівня вищої освіти зі спеціальності 227 Терапія та реабілітація спеціалізації 227.01 Фізична терапія, яка ґрунтується на компетентнісному підході. Під час своїх доповідей спікери окреслили обов’язки і сфери відповідальності учасників клінічного навчання (здобувач вищої освіти, клінічний супервізор, координатор клінічного навчання), детально розкрили особливості оцінювання роботи здобувача освіти під час практик, зокрема, визначення рівнів досягнутих результатів клінічного навчання. Робота в малих групах дозволила учасникам круглого столу визначити основні бар’єри на шляху розбудови системи якісної підготовки висококваліфікованих фахівців з реабілітації в Україні.

Колектив кафедри фізичної терапії, ерготерапії та медичної діагностики висловлює щиру подяку організаторам і учасникам всеукраїнського круглого столу за актуальну інформацію, жваву дискусію та дружню атмосферу, яка панувала на заході. Разом рухаємось до розбудови в Україні ефективної, сучасної, доказової системи реабілітації!

Кафедра фізичної терапії, ерготерапії та медичної діагностики

© Луганський національний університет імені Тараса Шевченка, 2007-2024